ΚΟΣΜΟΣ

H Γαλλία ζητά έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη

H Γαλλία ζητά έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη
Ο Γάλλος πρέσβης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φρανσουά Ζιμερέ, υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχουν "συγκεκριμένα και ακριβή" ...

Ο Γάλλος πρέσβης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φρανσουά Ζιμερέ, υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχουν "συγκεκριμένα και ακριβή" στοιχεία για να διεξαχθεί έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι νεκροί από τις ταραχές ξεπερνούν τους χίλιους.

"Υπάρχουν συγκεκριμένα και συγκλίνοντα στοιχεία για μια έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με βάση τις πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς, τις εικόνες, τις δηλώσεις του Καντάφι και του γιου του", είπε ο Ζιμερέ. "Άκουσα τους αριθμούς από όλες τις πηγές που κάνουν λόγο για 1.000 με 2.000 νεκρούς, αλλά δεν έχω τρόπο να το επαληθεύσω. Δεν μου φαίνεται απίθανο", πρόσθεσε.

"Το βέβαιο είναι ότι ο Καντάφι θα πέσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις δυνατότητές του να διατηρηθεί στην εξουσία, βλέπουμε καθαρά ότι πέφτει. Όταν παραιτούνται υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι, δεν μένει και μεγάλο μέρος από το κράτος. Το ζήτημα είναι το πότε και με τι ανθρώπινο κόστος", πρόσθεσε.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στην απειλή του Καντάφι να "ανοίξει την κάνουλα" της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη. "Η απειλή να στείλει στην Ευρώπη απελπισμένους ανθρώπους είναι σοκαριστικά κυνική. Οι άνθρωποι θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον που δεν θα μπορέσουμε να τους το προσφέρουμε. Αυτό το θεωρώ εκβιασμό", είπε.