ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Σφαίρες από καουτσούκ κατά οργισμένων διαδηλωτών

Μπαγκλαντές: Σφαίρες από καουτσούκ κατά οργισμένων διαδηλωτών

Με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ η αστυνομία του Μπαγκλαντές προσπάθησε να διαλύσει τη διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων εργατών στη βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας, οι οποίοι ζητούσαν αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Οι εργάτες είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην βιομηχανική ζώνη της Ασούλια, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου λειτουργούν εκατοντάδες βιοτεχνίες που τροφοδοτούν δυτικές εταιρείες όπως η αμερικανική Wallmart και η γαλλική Carrefour.

Οι βιοτεχνίες αυτές έκλεισαν προσωρινά την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας βαίων επεισοδίων από εργάτες, στον απόηχο της κατάρρευσης του κτηρίου Ράνα Πλάζα και του θανάτου 1.127 ανθρώπων στα συντρίμμια του.

Σήμερα, όμως, επαναλειτούργησαν, αφού η Ένωση Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι στα εργοστάσια θα επικρατήσουν «οι υψηλότερες συνθήκες ασφαλείας».

Από την κατάρρευση του Ράνα Πλάζα στις 24 Απριλίου, οργισμένοι εργάτες πραγματοποιούν καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας την αύξηση των μισθών τους, που συχνά ανέρχονται σε 38 δολάρια, και την εκτέλεση του ιδιοκτήτη του οκταώροφου κτηρίου που στέγαζε δεκάδες βιοτεχνίες.

Το Νοέμβριο 2010, ο κατώτατος μισθός στο Μπανγκλαντές ορίσθηκε στα 38 δολάρια. Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «δουλεία» τους όρους εργασίας στο Μπαγκλαντές, ενώ τα συνδικάτα ζητούν αύξηση των κατωτάτων μισθών στα 100 δολάρια (77 ευρώ).

Το Μπαγκλαντές είναι η δεύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο στον τομέα των ενδυμάτων, που αντιπροσωπεύει το 80% των εξαγωγών της χώρας.