ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Νεκρός ο «Γύπας»

Μεξικό: Νεκρός ο «Γύπας»
Σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στην πόλη Τσιουάουα, στο Βόρειο Μεξικό, ένας από τους πιο καταζητούμενους αρχηγούς...

Σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στην πόλη Τσιουάουα, στο Βόρειο Μεξικό, ένας από τους πιο καταζητούμενους αρχηγούς συμμοριών της χώρας.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές πρόκειται για τον Λουίς Ουμπέρτο Περάλτα Ερνάντες, επικεφαλής της συμμορίας που είναι γνωστή ως καρτέλ Χουάρες, η οποία ελέγχει πολλές από τις διόδους διακίνησης των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.


Σύμφωνα πάντοτε με τις αρχές, ο γνωστός ως el condor (ο Γύπας), κακοποιός είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε 96 δολοφονίες και είχε επικηρυχθεί με 5 εκ. πέσος (περίπου 298.000 ευρώ).

Από το 2000 έως το 2009 υπηρετούσε ως διοικητής στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα και εκτιμάται ότι εκείνη την περίοδο είχε διαπράξει τις περισσότερες από τις δολοφονίες για τις οποίες είναι ύποπτος.

Η βία που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο Μεξικό με περισσότερους από 34.000 θανάτους στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανακοίνωσε την επιχείρηση καταστολής των διακινητών ναρκωτικών ουσιών.

Η Τσιουάουα είναι η περιοχή της συμμορίας του Χουάρες, που είναι επίσης γνωστή ως Οργάνωση Καρίγιο Φουέντες και είναι η πόλη της χώρας που υφίσταται τα περισσότερα εγκλήματα βίας καθώς μόνο το 2010 σημειώθηκαν εκεί 3.000 θάνατοι.