ΚΟΣΜΟΣ

Ήττα Νετανιάχου στις προσεχείς εκλογές προβλέπει δημοσκόπηση

Ήττα Νετανιάχου στις προσεχείς εκλογές προβλέπει δημοσκόπηση
Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός στο Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να χάσει την εξουσία σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων...

Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός στο Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να χάσει την εξουσία σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2009 που μια δημοσκόπηση διαβλέπει ήττα του νυν συνασπισμού στο οποίο μετέχουν κόμματα της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα.

Η δημοσκόπηση ξεκινά από την υπόθεση -που κρίνεται ιδιαίτερα αξιόπιστη από τους πολιτικούς αναλυτές- της ίδρυσης ενός νέου θρησκευτικού κόμματος με μετριοπαθείς πολιτικές θέσεις από τον πρώην ηγέτη του υπερoρθόδοξου κόμματος Σας, τον ραβίνο 'Αριε Ντέρι.

Σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα αυτό θα εξασφάλιζε επτά έδρες στην 120μελή Κνεσέτ. Με την υποστήριξή του, ένας κέντρο-αριστερός συνασπισμός που στηρίζεται από τα κόμματα της αραβικής μειονότητας και κατέχει 12 έδρες, θα διέθετε 62 βουλευτές.

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου θα μείωνε τη δύναμή του στις 21 έδρες από τις 27 που έχει στο παρόν κοινοβούλιο. Το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτένου του υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν θα διατηρούσε 15 έδρες και τα θρησκευτικά κόμματα του νυν συνασπισμού θα κατείχαν 17 έδρες.

Οι εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, με αναλογική αντιπροσώπευση και η χώρα αποτελεί μόλις μια εκλογική περιφέρεια.

Οι προσεχείς εκλογές προβλέπονται το 2013 αλλά αρκετά συχνά, το κοινοβούλιο διαλύεται μη έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία του.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα από ανεξάρτητο ινστιτούτο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ερωτηθέντων με περιθώριο λάθους 4%.

Πηγή: newscode.gr