ΚΟΣΜΟΣ

Ωμή βία στη Λιβύη-Νέα εμφάνιση Καντάφι

Ωμή βία στη Λιβύη-Νέα εμφάνιση Καντάφι
Ο Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία - Θα ανοίξει τις αποθήκες όπλων στους υποστηρικτές του

Ο Μουαμάρ Καντάφι εμφανίστηκε μπροστά σε πλήθη υποστηρικτών του στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σήμερα το απόγευμα.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Θα τους νικήσουμε. Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης», είπε στους συγκεντρωμένους.

«Ήρθα σε εσάς σήμερα για να σας χαιρετήσω και να είμαι μαζί σας στην Πράσινη Πλατεία. Δεν είμαι ένας πρόεδρος, όμως ήρθα να υποστηρίξω το λαό της Λιβύης που νίκησε τους Ιταλούς».

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη χώρα από τους εχθρούς, όπως και να πολεμίσουν για το πετρέλαιο: «Με το λαό οπλισμένο θα νικήσουμε την επίθεση. Αν κριθεί απαραίτητο θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων για να εξοπλίσουμε το λαό της Λιβύης. Η Λιβύη θα γίνει μια κόκκινη φλόγα», είπε χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

Μίλησε στο πλήθος από την κορυφή ενός τείχους δίπλα στην πλατεία. Χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία, τόνισε ότι η ζωή χωρίς το «πράσινο λάβαρο» είναι «άχρηστη», αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.

«Εσείς, οι νέοι χορέψτε, τραγουδήστε, μείνετε έξω όλη τη νύχτα, ζήστε μια ζωή αξιοπρέπειας», είπε κάνοντας χειρονομίες ενθουσιασμού στο σύντομο μήνυμά του, σε μια εμφάνιση επίδειξης δύναμης, δίνοντας παράλληλα απάντηση στη φημολογία που τον ήθελε να έχει διαφύγει στη Βενεζουέλα.

Οι υποστηρικτές του στην πλατεία κρατούσαν πορτρέτα του και ζητωκραύγαζαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ωστόσο ότι ο δρόμος που οδηγεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι γεμάτος με αστυνομικούς και στρατιώτες που ελέγχουν εξονυχιστικά όσα οχήματα επιχειρούν να περάσουν από εκεί.

Το τέλος της προσευχής της Παρασκευής έφερε νέα επεισόδια ωμής βίας στη Λιβύη. Οι δυνάμεις της τάξης στην Τρίπολη άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης, οι βιαιότητες κόστισαν τη ζωή σε πέντε διαδηλωτές σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Τρίπολη.

«Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα», δήλωσε κάτοικος της συνοικίας αυτής.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες σε συνοικίες των ανατολικών προαστίων της Τρίπολης, όπως το Μπεν Άσουρ και Φάσλουμ, κάνουν λόγο για «σφοδρά πυρά κατά όλων αυτών που βρίσκονται στο δρόμο».

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να διαλύσουν κάποιες από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ορισμένα μέρη της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκου στο πρακτορείο Reuters.

«Σε ορισμένες περιοχές διαλύθηκαν και σε ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να προσπαθούν να τις διαλύσουν», δήλωσε ο κάτοικος από το κέντρο της Τρίπολης.

Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη και ο τερματικός του πετρελαίου που βρίσκεται εκεί έχουν περάσει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και ότι οι στρατιώτες που αποστάτησαν τους βοηθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του λιμανιού.

«Αυτή η περιοχή ελέγχεται από το λαό», δήλωσε ο Μάμπρουκ Μάγραμπι, δικηγόρος από τη Βεγγάζη, ο οποίος μετέχει τώρα στις τοπικές επιτροπές υπεράσπισης της Μπρέγκα.

Παράλληλα, η πόλη Μιζουράτα, τρίτη μεγαλύτερη της χώρας η οποία βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του καθεστώτος του Καντάφι, όμως από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

Η Μιζουράτα «απελευθερώθηκε από τους επαναστάτες της 17ης Φεβρουαρίου», δήλωσε ο ίδιος κάτοικος αναφερόμενος στην «Ημέρα οργής».

Σύμφωνα με αυτόν τον κάτοικο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των «μουτζαχεντίν και του τάγματος Χάμζα το οποίο αποτελείται από περίπου 500 άνδρες που έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση» περίπου 4 χιλιόμετρα έξω από τη Μιζουράτα. «Υπήρξαν περίπου 30 μάρτυρες ανάμεσα στους πολεμιστές μας», όμως «οι μουτζαχεντίν θα εξαπολύσουν νέα επίθεση εναντίον της βάσης».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι χιλιάδες άνθρωποι θα συμμετάσχουν μέσα στην ημέρα στις κηδείες των «μαρτύρων».

Τις τελευταίες ημέρες βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Μιζουράτα ανάμεσα σε οπαδούς του καθεστώτος του Καντάφι «με την υποστήριξη αφρικανών μισθοφόρων» και των διαδηλωτών.

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις διπλωματικών αξιωματούχων

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία και ο πρεσβευτής της στην UNESCO παραιτήθηκαν σήμερα καταγγέλλοντας τις «επιχειρήσεις καταστολής» στη χώρα τους και ανακοίνωσαν ότι «στηρίζουν την εξέγερση» κατά του συνταγματάρχη Καντάφι σε ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε έξω από την πρεσβεία στο Παρίσι.

Μία ακόμα σημερινή παραίτηση είναι αυτή του λίβυου πρεσβευτή στη Λισαβόνα, ο οποίος κατήγγειλε συγχρόνως «ένα τυραννικό, φασιστικό κι άδικο καθεστώς, στην Τρίπολη». Επιπλέον, ο παραιτηθείς λίβυος διπλωμάτης ζήτησε από τη λιβυκή κυβέρνηση «να να εγκαταλείψει τάχιστα την εξουσία».

Επίσης, η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ στη Γενεύη αποφάσισε να συσπειρωθεί με τον λιβυκό λαό και να πάψει να υποστηρίζει το καθεστώς, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αποστολής ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς, στη λιβυκή αποστολή, αποφασίσαμε κατηγορηματικά να εκπροσωπούμε τον λιβυκό λαό και την ελεύθερη βούλησή του. Εμείς εκπροσωπούμε μόνο το λιβυκό λαό», εξήγησε ο δεύτερος γραμματέας της αποστολής.

«Θα έχουμε το ρόλο του εκπροσώπου του σε αυτόν τον σεβαστό οργανισμό», δήλωσε προς τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο με θέμα τη Λιβύη. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Παράλληλα και η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο ανακοίνωσε σήμερα ότι εφεξής εκπροσωπεί τη βούληση του λιβυκού λαού και ότι αποκηρύσσει τον Καντάφι.

Κυρώσεις της ΕΕ στη Λιβύη

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη».

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στη λίστα που θα υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Τα 27 κράτη-μέλη αποφάσισαν επίσης να επιβάλουν εμπάργκο όπλων και υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε σήμερα έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, "να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προετεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε αυτή να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα...Πρέπει, ήλθε η ώρα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, να αναλάβει δράση". "Οι ώρες κι οι ημέρες που έρχονται, θα είναι αποφασιστικές για τον λαό της Λιβύης", υπογράμμισε τέλος ο ίδιος.

«Φιλικές» κινήσεις του καθεστώτος

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Λιβύης προσφέρει στους πολίτες «επιδόματα» μετρητών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι πληρωμές φτάνουν τα 800 δολάρια ανά οικογένεια για δύο μήνες, ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση των τιμών των τροφίμων πρώτης ανάγκης.

Πάντως, ο κλοιός στενεύει για τον Μουαμάρ Καντάφι, καθώς οι πόλεις που βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών από τα ανατολικά γίνονται συνεχώς περισσότερες και πλησιάζουν την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Το χθεσινό ηχητικό τρίτο μήνυμα του στρατηγού Καντάφι που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, επιβεβαίωσε ότι ο άλλοτε κραταιός ηγέτης της Λιβύης επιμένει σε ευφάνταστες συνωμοσίες περί ναρκωτικών χαπιών που δίνουν στους διαδηλωτές ξένοι παράγοντες, ενώ κατηγόρησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τη Αλ Κάιντα για πλύση εγκεφάλου προς τους αντικαθεστωτικούς.

Επανέλαβε ότι δεν κατέχει θεσμικό αξίωμα για να παραιτηθεί, αλλά είναι ο ηγέτης της επανάστασης και κάλεσε το λιβυκό λαό να κρατήσει τα παιδιά του στα σπίτια. Τέλος, ζήτησε να μην υποστηρίξουν την εναντίον του εξέγερση και να βοηθήσουν για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα.

Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ, δήλωσε σήμερα στο CNN-Turk ότι η οικογένεια Καντάφι «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Λιβύη».

«Το σχέδιο Α είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη, το σχέδιο Β είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη, το σχέδιο Γ είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά ο 38χρονος Σάιφ.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ σε όλο τον κόσμο για τη σφαγή στη Λιβύη