ΚΟΣΜΟΣ

«Βολές» Μέρκελ κατά Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό

«Βολές» Μέρκελ κατά Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου...

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν κάνει τίποτε για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους, όπως αναφέρει σε άρθρο της η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα ο Νετανιάχου εξέφρασε στην καγκελάριο την «απογοήτευση» του Ισραήλ, διότι η Γερμανία ψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ μίας απόφασης που καταδικάζει τους εβραϊκούς εποικισμούς.

Οργισμένη η Μέρκελ απάντησε: «Πώς τολμάτε; Εσείς μας έχετε απογοητεύσει. Δεν κάνετε το παραμικρό για την πρόοδο της ειρήνης», όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο γερμανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στη συνέχεια ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει μία διπλωματική πρωτοβουλία, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσει σε μία ομιλία του σε «δύο ή τρεις εβδομάδες», χωρίς όμως να διευκρινίσει το περιεχόμενο της.

Ο Μαρκ Ρέγκεβ, εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η συνομιλία έλαβε χώρα έπειτα από αίτημα της ισραηλινής πλευράς, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μπλοκάρισμα της διαδικασίας ειρήνευσης ήταν ένα σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε στη συζήτηση», δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου, διέψευσε όμως ότι η Μέρκελ απάντησε με έντονο τρόπο, όπως αναφέρει η «Χααρέτζ».

«Η καγκελάριος έχει επικρίνει πολλές φορές δημοσίως το μπλοκάρισμα (της διαδικασίας ειρήνευσης) και τελευταία στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ισραήλ, παρουσία του Νετανιάχου, ήταν πεπεισμένη αυτή τη στιγμή χάνεται μία σημαντική ευκαιρία», πρόσθεσε.