ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ένοπλες συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
Οι αντάρτες που ελέγχουν τη βόρεια Ακτή Ελεφαντοστού υποστήριξαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει...

Οι αντάρτες που ελέγχουν τη βόρεια Ακτή Ελεφαντοστού υποστήριξαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει μια πόλη στα κυβερνητικά εδάφη μετά από ολονύχτιες συγκρούσεις και τώρα κινούνται προς τα νότια.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε τώρα στη Ζουάν-Χουνιέν», είπε ο εκπρόσωπος των Νέων Δυνάμεων, Ουαταρά Σεϊντού. Πρόσθεσε ότι οι αντάρτες «μετακινούνται προς το Μπιν-Χουίν» και ισχυρίστηκε ότι δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις του Γκμπαγκμπό σε αυτές τις πόλεις.

Η κυβέρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Η διαμάχη για το νικητή των εκλογών μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμαγκμπό και τον αντίπαλό του, Αλασάν Ουαταρά, ο οποίος στηρίζεται από τους αντάρτες και έχει αναγνωριστεί ως νέος πρόεδρος από τη διεθνή κοινότητα, εξελίσσεται τάχιστα σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Σαρλ Μπλε Γκουντέ, υπουργός Νεότητας και επικεφαλής των «πατριωτών» υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό, κάλεσε σήμερα τους νέους να «οργανωθούν σε επιτροπές» προκειμένου να εμποδίσουν τις δυνάμεις του ΟΗΕ να κυκλοφορούν στη χώρα. «Καλώ τους νέους της Ακτής Ελεφαντοστού να οργανωθούν για να εμποδίσουν τους Onuci (Επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού) να κυκλοφορούν με κάθε μέσο», είπε μιλώντας σε περίπου 3.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Γιοπουγκόν του Αμπιτζάν. «Σήμερα δεν πολεμάμε με τους αντάρτες, τον πόλεμο τον έχει εξαπολύσει η Onuci», τόνισε, επισημαίνοντας όμως στους οπαδούς του απερχόμενου προέδρου ότι «δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του εμφύλιου πολέμου».

Η συγκέντρωση τελείωσε μέσα σε θυελλώδη ατμόσφαιρα και ο Γκουντέ, κατά την αποχώρησή του, γιουχαΐστηκε από τους διαδηλωτές οι οποίοι ζητούσαν να τους δοθεί εντολή να πολεμήσουν τους υποστηρικτές του Ουαταρά και να καταλάβουν το ξενοδοχείο Γκολφ, όπου έχει στήσει το επιτελείο του ο πολιτικός αντίπαλος του Γκμπαγκμπό.

«Μένουμε στις γειτονιές μας και υποφέρουμε κι αυτός μας λέει να είμαστε ήρεμοι, λέει σαχλαμάρες! Θέλουμε να πολιορκήσουμε τους Onuci. Θα πεθάνουμε, αυτό είναι αλήθεια, αλλά θα ελευθερώσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε μια ομάδα νέων.

Η κυβέρνηση του Γκμπαγκμπό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, κατήγγειλε «τη συνένοχη στάση των δυνάμεων του ΟΗΕ» όσον αφορά τη «διείσδυση των ανταρτών» σε πολλές συνοικίες του Αμπιτζάν.