ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αιγύπτιοι γιορτάζουν την «επανάσταση» με το βλέμμα στη Λιβύη

Οι Αιγύπτιοι γιορτάζουν την «επανάσταση» με το βλέμμα στη Λιβύη
Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν...

Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν την «επανάσταση» αλλά και για να ζητήσουν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, αποτελούμενης από τεχνοκράτες, 15 ημέρες μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες, δημιούργησαν γιορτινή ατμόσφαιρα στην πλατεία που έγινε το σύμβολο της εξέγερσης, αφού παρέμεινε υπό κατάληψη από τους διαδηλωτές επί 18 ημέρες.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Άχμεντ Σαφίκ και των υπουργών του και την αντικατάστασή τους από τεχνοκράτες. Στο νέο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν ορισμένα στελέχη (όπως στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας) των κυβερνήσεων του Μουμπάρακ.

Οι Αιγύπτιοι ζητούν επίσης την κατάργηση των διαβόητων υπηρεσιών ασφαλείας.

Κάποιες ομάδες διαδηλωτών φώναζαν «Κάτω ο Καντάφι» και κρατούσαν λιβυκές σημαίες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη γειτονική Λιβύη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου παραδίδοντας την εξουσία στο στρατό. Το ανώτατο συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολή στην κυβέρνηση του Σαφίκ να χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις της χώρας, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.