ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργασία Λιβύης- Αμπού Νιντάλ οι επιθέσεις του Λόκερμπι και Νίγηρα

Συνεργασία Λιβύης- Αμπού Νιντάλ οι επιθέσεις του Λόκερμπι και Νίγηρα
Ένα πρώην μέλος της οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ υποστήριξε σήμερα ότι οι βομβιστικές επιθέσεις...

Ένα πρώην μέλος της οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ υποστήριξε σήμερα ότι οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αεροσκαφών της Pan Am (το 1988 στη Σκοτία) και της UTA (το 1989 στο Νίγηρα) έγιναν σε συνεργασία της οργάνωσης αυτής με τη Λιβύη και διευκρίνισε ότι τα εκρηκτικά κατασκευάστηκαν στο Λίβανο.

«Τα εκρηκτικά για το Λόκερμπι (στη Σκοτία) κατασκευάστηκαν στο Λίβανο από μέλη (...) της οργάνωσης», εξήγησε ο Αμπού Μπακρ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Φάταχ-Επαναστατικό Συμβούλιο Αμπού Νιντάλ, από το οποίο αποχώρησε το 1989.

«Το ίδιο έγινε και με την επίθεση στη UTA», πρόσθεσε, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Αλ-Χαγιάτ. Διαβεβαίωσε μάλιστα «κατηγορηματικά» ότι και οι δύο επιθέσεις προετοιμάστηκαν από κοινού «από την ομάδα Αμπού Νιντάλ και (...) την Τζαμαρίγια».

«Για την επιχείρηση του Λόκερμπι, ο μηχανισμός στάλθηκε από την Τρίπολη στη Μάλτα» ενώ για την επίθεση στο αεροσκάφος της UTA ο εκρηκτικός μηχανισμός στάλθηκε στην Μπραζαβίλ του Κονγκό, είπε.

Αργότερα η ομάδα Αμπού Νιντάλ σκότωσε αρκετά μέλη της που είχαν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση του Λόκερμπι, όπως τον υπεύθυνο πληροφοριών. Οι Λίβυοι έκαναν επίσης «εκκαθαρίσεις», στις οποίες περιλαμβανόταν και ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών, πρόσθεσε ο Αμπού Μπακρ.

Η επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, στις 21 Δεκεμβρίου 1988, στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1989 ένα DC-10 της γαλλικής εταιρείας UTA που εκτελούσε το δρομολόγιο Μπραζαβίλ-Παρίσι μέσω Ντζαμένα, συνετρίβη στο Νίγηρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 170 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης:

«Ο Καντάφι διέταξε την επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am »