ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Ρωσία καταδικάζουν, ο Τσάβες υποστηρίζει Καντάφι

Γαλλία και Ρωσία καταδικάζουν, ο Τσάβες υποστηρίζει Καντάφι
Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα από την Άγκυρα τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι...

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σήμερα από την Άγκυρα τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία εκτιμώντας ότι οι βιαιότητες που διαπράττονται από το καθεστώς του κατά των λίβυων πολιτών είναι "απαράδεκτες και οι δράστες τους θα πρέπει να τύχουν έρευνας και τιμωρίας".

"Κύριε Καντάφι πρέπει να φύγετε" δήλωσε ο κ. Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Άγκυρα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της G20.

"Οι επαναλαμβανόμενες και συστηματικές βιαιότητες κατά του λιβυκού λαού είναι απαράδεκτες και θα πρέπει να ερευνηθούν και οι δράστες να τιμωρηθούν" είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Σαρκοζί ήδη από χθες απαίτησε από κοινού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα "τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας" από τις λιβυκές αρχές και άσκησε πιέσεις στην ΕΕ να υιοθετήσει ανάλογες κυρώσεις" κατά των υπέυθυνων αυτής της κατάστασης στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταδίκασε σήμερα με έντονο τρόπο "την προσφυγή στη βία" κατά των πολιτών της Λιβύης και προειδοποίησε ότι κάθε νέα βιαιότητα θα πρέπει να θεωρηθεί "έγκλημα" με βάση το διεθνές δίκαιο.

"Η Ρωσία καταδικάζει την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών από τους λίβυους αξιωματούχους" τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ που επισήμανε την μεγάλη ανησυχία του για τα γεγονότα στη χώρα αυτή.

"Καλούμε τις λιβυκές αρχές και τους πολιτικούς υπεύθυνους σε όλη τη χώρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν νέα θύματα και για να βελτιωθεί η κατάσταση" πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

"Σε αντίθετη περίπτωση, τέτοιου είδους ενέργειες θα χαρακτηριστούν εγκλήματα με όλες τις συνέπειες που σημαίνει αυτό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" προειδοποίησε ο κ. Μεντβέντεφ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, η χώρα του οποίου είναι ο κύριος σύμμαχος της Λιβύης στη Λατινική Αμερική, ενώ τήρησε σιγή ιχθύος από την αρχή της εξέγερσης του λιβυκού λαού, σήμερα τάχθηκε υπέρ του συνταγματάρχη Καντάφι ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπος με "έναν εμφύλιο πόλεμο".

"Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι αντιμετωπίζει ένα εμφύλιο πόλεμο", γράφει στην ιστοσελίδα του ο κ. Τσάβες, τη στιγμή που εκατοντάδες πολίτες στη Λιβύη χάνουν τη ζωή τους από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και τους μισθοφόρους που έχει προσλάβει ο Καντάφι για την πάταξη της λαϊκής εξέγερσης.

"Αποκηρύσσουμε τη βία αλλά πρέπει να αναλύσουμε με αντικειμενικότητα την κατάσταση στη Λιβύη. Είναι σε μια φάση δημιουργίας προϋποθέσεων για να δικαιολογηθεί μια επέμβαση στη χώρα με βασικό στόχο τον σφετερισμό του πετρελαίου της" γράφει στην ιστοσελίδα του ο κ. Τσάβες.

"Οι δυτικές κυβερνήσεις ζητούν εξηγήσεις και την επιβολή κυρώσεων. Γιατί να μην επιβληθούν κυρώσεις και σ’ αυτούς που βομβαρδίζουν αθώους καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι και αυτοί δολοφόνοι" καταλήγει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.