ΚΟΣΜΟΣ

Φημολογία ανασχηματισμού στη Γαλλία

Φημολογία ανασχηματισμού στη Γαλλία
Οι φήμες για έναν επικείμενο μίνι ανασχηματισμό στη γαλλική κυβέρνηση έχουν ενταθεί...

Οι φήμες για έναν επικείμενο μίνι ανασχηματισμό στη γαλλική κυβέρνηση έχουν ενταθεί τις τελευταίες ώρες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Νικολά Σαρκοζί θα πάρει τις αποφάσεις του.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλαίν Ζιπέ, που είχε διατελέσει επίσης υπουργός εξωτερικών, φέρεται να είναι το φαβορί. Η πιθανή μετάθεσή του από το υπουργείο Άμυνας, είναι αυτή που θα προκαλέσει και τον μίνι ανασχηματισμό.

Από τη μεριά της, η πέτρα του σκανδάλου, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλία Μισέλ Αλιό-Μαρί απαντά: «Πράττε καλώς και άσε τους να λένε είναι η ρήση που ακολουθώ. Εγώ δουλεύω».

Η υπουργός δεν κατακρίνεται μόνο για τη στάση της απέναντι στην Τυνησία. Στις ατυχείς επιλογές της προστέθηκαν «οι μπίζνες ακινήτων» των γονιών της στη χώρα αυτή, καθώς και δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν για τον Καντάφι ο σύντροφός της, υπουργός Πατρίκ Ολιέ, που είναι και ιδρυτής της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Γαλλίας-Λιβύης.

Εκτός από τις αραβικές χώρες, η γαλλική εξωτερική πολιτική «δεινοπάθησε» τελευταία και λόγω των σχέσεων με το Μεξικό. Το 2011 είχε ορισθεί από την Γαλλία ως χρονιά αφιερωμένη πολιτιστικά στο Μεξικό με πολλαπλές ανταλλαγές εκθέσεων και σημαντικών εκδηλώσεων. Η τύχη όμως μιας νεαρής Γαλλίδας, της Φλοράνς Κασέ, που έχει καταδικαστεί σε 60 χρόνια κάθειρξη από τη Μεξικάνικη δικαιοσύνη για συμμετοχή σε απαγωγές ατόμων, ήλθε να προκαλέσει την πλήρη ρήξη των σχέσεων.

Η Αλιό Μαρί παίρνοντας το λόγο στη Γερουσία, με επίσημους προσκεκλημένους τους πρεσβευτές της Λατινικής Αμερικής, κατέκρινε ξεκάθαρα την Μεξικάνικη δικαιοσύνη, με συνέπεια την αποχώρηση του Μεξικανού πρέσβη. Αλλά και ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί δεν δίστασε να εκφράσει την αντίδρασή του λέγοντας ότι η «Χρονιά - Μεξικό» στη Γαλλία θα είναι αφιερωμένη στην Φλοράνς Κασέ.

Η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας μοιάζει αυτόν τον καιρό να είναι «χωρίς κατεύθυνση και πηδάλιο», γι’ αυτό τα βλέμματα του πολιτικού κόσμου είναι στραμμένα στον έμπειρο Αλαίν Ζιπέ που έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις από το πέρασμά του στο υπουργείο εξωτερικών (1993-1995) επί «συγκατοίκησης», με πρόεδρο τον Φρανσουά Μιτεράν και πρωθυπουργό τον Εντουάρ Μπαλαντίρ.