ΚΟΣΜΟΣ

Κατά 40% αυξήθηκαν οι σφαγές στην Κολομβία το 2010

Κατά 40% αυξήθηκαν οι σφαγές στην Κολομβία το 2010
Συμμορίες κακοποιών, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στα ακροδεξιά τάγματα θανάτου που δρούσαν ανεξέλεγκτα...

Συμμορίες κακοποιών, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν στα ακροδεξιά τάγματα θανάτου που δρούσαν ανεξέλεγκτα ως πριν μερικά χρόνια στην Κολομβία, συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση 40% στις σφαγές στη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2010--εξοντώνοντας μαχητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημόσιους λειτουργούς και άμαχους, δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη χώρα των Άνδεων, την μεγαλύτερη παραγωγό κοκαΐνης παγκοσμίως, δρουν διάφορες παράνομες ένοπλες οργανώσεις, που ενέχονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών--περιλαμβανομένων ‘αφοπλισμένων’ πρώην μελών των ακροδεξιών παραστρατιωτικών παρατάξεων.

Οι νέες συμμορίες, γνωστές ως Bacrim (ακρωνύμιο από την έκφραση bandas criminales) αποτελούν εντεινόμενη απειλή για την Κολομβία καθώς αναπληρώνουν το κενό που άφησε η εξάρθρωση ορισμένων από τα σημαντικότερα παραδοσιακά καρτέλ από τις αρχές με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

‘Υπήρξε αύξηση των σφαγών κατά 40% πέρυσι. . . παρότι (οι συμμορίες) δεν ήταν οι μόνες (που τις διέπραξαν), ευθύνονται για πολλές εξ αυτών’, δήλωσε ο Κρίστιαν Σαλασάρ, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κολομβία.

‘Επιπλέον, οι συμμορίες αυτές έχουν την δύναμη να διαφθείρουν και να εμφιλοχωρούν στο κράτος. . . οι συμμορίες αυτές αποτελούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου’, σημείωσε ο Σαλασάρ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το γραφείο του ΟΗΕ, επικαλούμενο κυβερνητικά στοιχεία, ανέφερε ότι τουλάχιστον 179 άνθρωποι σφαγιάστηκαν σε 38 επεισόδια το 2010, έναντι 139 θυμάτων σε 27 σφαγές το 2009.

Αξιωματούχοι των διωκτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ λένε ότι οι συμμορίες στην Κολομβία διακινούν ναρκωτικά σε συνεργασία με τα Μεξικάνικα καρτέλ.

Οι έξι μεγαλύτερες συμμορίες στη χώρα σχηματίστηκαν στην πλειοψηφία τους ως συμμαχίες πρώην μελών ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων --χιλιάδες άνδρες τους εντάχθηκαν στην διαδικασία ‘αφοπλισμού’ το 2003-- και πρώην μελών Κολομβιάνικων καρτέλ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ