ΚΟΣΜΟΣ

«Εχέφρονα σιωπή» τηρεί ο Τσάβες για τη Λιβύη

«Εχέφρονα σιωπή» τηρεί ο Τσάβες για τη Λιβύη
Την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Λιβύης εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας ωστόσο...

Την υποστήριξή του στην κυβέρνηση της Λιβύης εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζει κατ’ ανάγκη και όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει ο ηγέτης της χώρας, Μουάμαρ Καντάφι.

«Δεν μπορώ να πως ότι στηρίζω και χειροκροτώ κάθε απόφαση, όποια και αν είναι, που παίρνει ο οποιοσδήποτε φίλος μου», είπε ο Τσάβες μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση VTV. «Όμως φυσικά, στηρίζουμε την κυβέρνηση της Λιβύης, την ανεξαρτησία της Λιβύης. Θέλουμε ειρήνη στη Λιβύη και πρέπει να αντισταθούμε σε όσους σχεδιάζουν παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Τα τελευταία χρόνια Καράκας και Τρίπολη διατηρούν τόσο στενές σχέσεις που ο Τσάβες, κατά την επίσκεψη του Καντάφι στη Βενεζουέλα το 2009, είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται «την ίδια μοίρα, την ίδια μάχη κατά του κοινού εχθρού», δηλαδή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο Τσάβες διευκρίνισε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον Καντάφι από όταν ξεκίνησε η εξέγερση στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι προτιμά «να τηρήσει εχέφρονα σιωπή». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχει «κίνδυνος» για εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη και εκτίμησε ότι οι δηλώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και άλλων χωρών τείνουν προς τον «κυνισμό» και τη «χειραγώγηση».