ΚΟΣΜΟΣ

Ετοιμότητα για επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Ετοιμότητα για επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη
Εμφύλιο ή ξένη επέμβαση βλέπει ο γιος του Καντάφι

Οι μάχες στους δρόμους της Τρίπολης συνεχίστηκαν και χθες τη νύχτα, με πυροβολισμούς να ακούγονται σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας.
Υπάρχουν πληροφορίες για νέους θανάτους και τραυματισμούς, όμως ο αριθμός των απωλειών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι πραγματοποίησε μια εμφάνιση χθες στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης σε συγκέντρωση υποστηρικτών του. Στη μη αναμενόμενη εμφάνισή του, η οποία ήταν μια επίδειξη ισχύος, ο λίβυος ηγέτης ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τις αποθήκες όπλων για να εξοπλιστούν οι οπαδοί του, τους οποίους κάλεσε στην ουσία σε εμφύλιες συγκρούσεις, αφού τους ζήτησε να πολεμήσουν τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ

Οι ωμότητες κατά των λίβυων αντικαθεστωτικών, η δυσκολία με την οποία πραγματοποιείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών, όπως και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οδηγούν τις μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε συγκρεκριμένες ενέργειες κατά της Λιβύης.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με διάταγμα που υπέγραψε «πάγωσε» τους χρηματικούς πόρους του Μουαμάρ Καντάφι, μελών της οικογένειάς του, στελεχών του καθεστώτος του, της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και άλλων κεφαλαίων της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος, επίσης, δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, ενώ η αμερικανική πρεσβεία ανέστειλε τη λειτουργία της στη χώρα. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι εξετάζεται και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη

Η Πολιτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ συνεδρίασε εκτάκτως χθες το απόγευμα με αποκλειστικό θέμα τις ταραχές στη Λιβύη και κατά τα φαινόμενα η απόφαση έχει ληφθεί για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εάν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες. «Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει τη σοβαρή κατάσταση στη Λιβύη, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια χιλιάδων πολιτών, μεταξύ άλλων και από χώρες του ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση σε συντονισμό με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, και θα συνεχίσει να διαβουλεύεται ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε επιπλέον ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να παρέμβει εάν κάποιο επιμέρους κράτος-μέλος καταθέσει σχετικό αίτημα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε επιπλέον ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να παρέμβει εάν κάποιο επιμέρους κράτος-μέλος κατεθέσει σχετικό αίτημα.

Κινητικότητα υπάρχει σε αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου πλέουν στη Μεσόγειο κοντά στην περιοχή, μαζί με ρωσικά, γαλλικά, βρετανικά και ιταλικά σκάφη.

Οι ξένοι εγκαταλείπουν με οποιονδήποτε τρόπο τη χώρα

Οι ξένοι υπήκοοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη Λιβύη με όποιο τρόπο μπορούν. Νωρίς το πρωί έφτασε στη Μάλτα μια φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού στην οποία επέβαιναν 207 άτομα. Η φρεγάτα HMS Cumberland είχε αναχωρήσει την Πέμπτη από το λιμάνι της Βεγγάζης αλλά λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών υποχρεώθηκε να πλέει με μειωμένη ταχύτητα και χρειάστηκε 35 ώρες για να φτάσει στη Μάλτα.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, οι περισσότεροι από τους επιβάτες είναι Βρετανοί. Υπάρχουν όμως μεταξύ τους και υπήκοοι τουλάχιστον άλλων 20 χωρών.

Στην περιοχή έχει καταπλεύσει από το Γιβραλτάρ άλλο ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο, το HMS York, για να βοηθήσει στην εκκένωση των ξένων.

Παράλληλα ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση, έφυγε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου με κατεύθυνση την Τρίπολη για να επαναπατρίσει τους τελευταίους Βρετανούς που παραμένουν στη Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες τους να μεταβούν το συντομότερο δυνατό στο αεροδρόμιο, διότι, όπως άφησαν να εννοηθεί, πρόκειται για την τελευταία πτήση που γίνεται ειδικά για την εκκένωση βρετανών πολιτών.

Επιπλέον δύο τουρκικά πλοία, μία φρεγάτα και ένα φέρι, που μεταφέρουν 1.200 Τούρκους και ακόμη 500 πολίτες άλλων 25 χωρών αναχώρησαν σήμερα από τη Βεγγάζη με κατεύθυνση το λιμάνι του Μαρμαρά, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές.

Εγκλωβισμένοι παραμένουν περισσότεροι από 200 ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Κύπριοι, στην έρημο 500χλμ νοτίως της Βεγγάζης. Οι λιβυκές αρχές δεν παραχωρούν άδεια προσγείωσης και απογείωσης σε ξένα αεροσκάφη, για να χρησιμοποιήσουν μικρό αεροδρόμιο που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Ωμή βία στη Λιβύη-Νέα εμφάνιση Καντάφι