ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η δίκη του πληροφοριοδότη του WikiLeaks

Ξεκινά η δίκη του πληροφοριοδότη του WikiLeaks

Υπό πλήρη μυστικότητα ξεκινά η δίκη του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks.


Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα σε στρατοδικείο του Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ, στοιχεία σε βάρος του 25χρονου Μάνινγκ, πρώην αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού. Ο Μάνινγκ κρατείται εδώ και τρία χρόνια στην απομόνωση αναμένοντας τη δίκη του, από τότε που συνελήφθη κατηγορούμενος για τη διαρροή.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση διαρροής απορρήτων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία. Ο στρατιώτης έχει δηλώσει ένοχος για 10 από τις 22 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αλλά αντιμετωπίζει άλλες 21, η σοβαρότερη από τις οποίες είναι «συνεργασία με τον εχθρό».

Στο πλευρό του Μάνινγκ βρίσκεται μεταξύ άλλων ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στελέχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος έδωσε στους New York Times μια απόρρητη έκθεση που αποδείκνυε πως πέντε πρόεδροι και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις έλεγαν ψέματα στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στο Βιετνάμ κρύβοντας επιμελώς το γεγονός πως επρόκειτο για μια συνεχόμενη ήττα της χώρας.

Αν ο Μάνινγκ καταδικαστεί για τις σοβαρότερες από τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 154 ετών.