ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Προδότης» ή «ήρωας» ο στρατιώτης Μάνινγκ

ΗΠΑ: «Προδότης» ή «ήρωας» ο στρατιώτης Μάνινγκ

«Προδότη» χαρακτήρισε η εισαγγελία τον 25χρονο Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνιγκ, η δίκη του οποίου για τη διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, ξεκίνησε τη Δευτέρα.


Από τη μεριά της η υπεράσπιση, παρουσίασε τον Μάνινγκ σαν ένα «αφελή, αλλά καλοπροαίρετο νεαρό», που προσπάθησε να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του πολέμου. Ντυμένος με την στρατιωτική του στολή και με στρατιωτικό κούρεμα, ο Μάνινγκ εμφανίστηκε στην μικρή αίθουσα του στρατοδικείου στο Φορτ Μιντ έξω από την Ουάσινγκτον και κάθισε ανάμεσα στους τρεις δικηγόρους του.

Ο Μάνινγκ έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε στο WikiLeaks, με ιδρυτή τον Τζούλιαν Ασάνζ, εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα. Ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ιούνιο του 2012 όταν ζήτησε άσυλο ύστερα από τις αποτυχημένες του προσπάθειες να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητείται κατηγορούμενος για σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες που κατέθεσαν χθες, ο Μάνινγκ αντέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα σε CD προκειμένου να μπορέσει να τα βγάλει από το Ιράκ το 2010.

Ο λοχαγός και εισαγγελέας Τζο Μόροου υποστήριξε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο Μάνινγκ και ο Ασάνζ συνομιλούσαν στο Ίντερνετ πριν από την «μαζική, μαζική διαρροή» και ότι ο στρατιώτης παρέδωσε στον Ασάνζ συγκεκριμένες πληροφορίες που εκείνος αναζητούσε.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Μάνινγκ περιέγραψε τον πελάτη του ως ανθρωπιστή, «που έβαζε πρώτα τους ανθρώπους, πρώτα την αξία της ανθρώπινης ζωής». Ο Κουμπς πρόσθεσε ότι ο Μάνινγκ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, πάλευε με την σεξουαλική του ταυτότητα όταν μετέβη στο Ιράκ τον Νοέμβριο του 2009. Ο Κουμπς είπε ότι η υπεράσπιση θα αποδείξει ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών που άφησε ο Μάνινγκ να διαρρεύσουν ήταν ήδη διαθέσιμες στο Ίντερνετ όταν τις δημοσίευσε το WikiLeaks.