ΚΟΣΜΟΣ

«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

«Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι
Έχασαν την πόλη-κλειδί, Ζαουίγια, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι...

Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι έχασαν την πόλη-κλειδί, Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση της Λιβύης έδωσε άδεια σε ξένους δημοσιογράφους να μεταβούν σε αυτή την πόλη, στην οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο μέχρι πρότινος.

Όμως, η προηγούμενη κατάσταση είχε ανατραπεί όταν έφτασαν εκεί οι ανταποκριτές, οι οποίοι είδαν τους αντικαθεστωτικούς μαχητές να ελέγχουν τα οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης και να έχουν σηκώσεις την παλιά σημαία της Λιβύης, την οποία έχουν υιοθετήσει.

Εξάλλου και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, η Μιζουράτα, βρίσκεται ολοκληρωτικά πια στα «χέρια» των αντικαθεστωτικών.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Άσαρκ αλ Αουσάτ», που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνο τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης.

Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

Το κύμα παραιτήσεων «χτυπά» και τα σώματα ασφαλείας

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει σε άλλο άρθρο της ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Λιβύης και από στρατιωτικές επιτροπές. Μία πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στην ότι οι μισοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραιτηθεί.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι λίβυοι τελωνειακοί εγκατέλειψαν τον κυριότερο μεθοριακό σταθμό μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας, στο Ρας Τζεντίρ, όμως στρατιωτικοί και αστυνομικοί που παραμένουν πιστοί στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκονται ακόμη εκεί, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

«Κατά τα φαινόμενα κάτι παρόμοιο γίνεται και στην Νταχίμπα (το δεύτερο συνοριακό φυλάκιο, νοτιότερα). Τα διαβατήρια δεν σφραγίζονται αλλά οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες, όπως στο Ρας Τζεντίρ», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου, Μόντζι Σλιμ.

Ανακλήθηκε η διπλωματική ασυλία του Καντάφι

Η βρετανική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική ασυλία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προέτρεψε τον Καντάφι να παραιτηθεί.

«Φυσικά και έχει έρθει η ώρα να φύγει ο συνταγματάρχης Καντάφι», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

«Αυτή είναι η καλύτερη ελπίδα για τη Λιβύη και χθες το βράδυ υπέγραψα ένα διάταγμα με το οποίο ανακαλείται η διπλωματική του ασυλία (του Καντάφι) στη Βρετανία, αλλά και η διπλωματική ασυλία των γιων του, της οικογένειάς του, των οικείων του, οπότε είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση μας όσον αφορά την κατάστασή του ως αρχηγός κράτους», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις Ηνωμένες Πολιτείες Άλι Αουτζάλι δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι υποστηρίζει τη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουστάφα Μοχάμεντ Άμπουντ Ατζλέιλ.

Στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της Λιβύης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι αποφάσισε να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση με σκοπό τη διοργάνωση εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Ηνωμένα Έθνη: Εμπάργκο όπλων και αυστηρές κυρώσεις στη Λιβύη

Σχεδιάζει εκλογές η μεταβατική κυβέρνηση στην αν. Λιβύη