ΚΟΣΜΟΣ

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη
«Περίπου 100.000 άνθρωποι», κυρίως Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι εργάτες...

«Περίπου 100.000 άνθρωποι», κυρίως Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι εργάτες, έχουν διαφύγει από τη Λιβύη προς γειτονικές χώρες, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προσπαθεί να τους βοηθήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Οι ομάδες διάσωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εργάζονται με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις για να προσφέρουν υποστήριξη σε περίπου 100.000 ανθρώπους που διέφυγαν από τη βία στη Λιβύη την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρει η UNHCR.

Ο Ερυθρός Σταυρός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μόνο χθες Σάββατο περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φύγει από τη Λιβύη προς την Τυνησία περνώντας από το συνοριακό φυλάκιο Ρας Ζεντίρ, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «ανθρωπιστική κρίση» με δεδομένο το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων.

«Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι πέρασαν χθες (Σάββατο) από το Ρας Ζεντίρ», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μόνζι Σλιμ.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν περάσει από αυτό το συνοριακό φυλάκιο προς την Τυνησία την τελευταία εβδομάδα, 15.000 από τους οποίους είναι Αιγύπτιοι.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση (...) κάνω έκκληση ώστε όλος ο κόσμος να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την Αίγυπτο να επαναπατρίσει τους υπηκόους της», πρόσθεσε ο Σλιμ.

Εξάλλου δύο καταμαράν που μεταφέρουν περίπου 1.000 ξένους υπηκόους παραμένουν στο λιμάνι της Τρίπολης εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τα δύο ιδιωτικά ταχύπλοα, που έχουν ναυλωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναμενόταν να αναχωρήσουν από την Τρίπολη χθες Σάββατο το βράδυ μεταφέροντας ξένους υπηκόους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους τα δύο ταχύπλοα είναι πιθανό να μπορέσουν να αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα.