ΚΟΣΜΟΣ

"Απελευθερώνονται" πόλεις-Επιμένει ο Καντάφι

"Απελευθερώνονται" πόλεις-Επιμένει ο Καντάφι
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να έλθουν σε επαφή με την αντιπολίτευση...

Στα χέρια της αντιπολίτευσης πέρασαν πολλές πόλεις της δυτικής Λιβύης και ετοιμάζεται πορεία για την απελευθέρωση της Τρίπολης, δήλωσε στη Ναλούτ, 60 χλμ από τα σύνορα με την Τυνησία, ένας αξιωματούχος της επαναστατικής επιτροπής στην πόλη αυτή.

Η αστυνομία, οι στρατιωτικοί και οι άλλες δυνάμεις που ήταν πιστές στους λίβυους ηγέτες εγκατέλειψαν τη Ναλούτ, τις υποθέσεις της οποίας διαχειρίζονται αξιωματούχοι που συναθροίστηκαν στο πλαίσιο μιας επαναστατικής επιτροπής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Οι πόλεις αλ-Ριμπάτ, Καμπάου, Τζάντο, Ρογκμπάν, Ζεντάν, Γεφρέν, Κεκλά, Γεριέν, Χαουαμέντ έχουν επίσης απελευθερωθεί εδώ και πολλές ημέρες. Σε όλες αυτές τις πόλεις οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν φύγει και έχουν δημιουργηθεί επαναστατικές επιτροπές", ανέφερε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

Επιμένει ο Καντάφι

Την ιδια ώρα, ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωνε ότι, θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και την Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 41χρονη διακυβέρνησή του, σύμφωνα με το κείμενο μίας συνέντευξης που έδωσε στη σερβική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink στο Βελιγράδι δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο λίβυος ηγέτης επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου .

Το Συμβούλιο, είπε ο Καντάφι, δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής.

Στο μεταξύ εθνικό Συμβούλιο με έδρα την ανατολική Λιβύη δημιούργησαν ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Το συμβούλιο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του σώματος.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τον Μουάμαρ Καντάφι ενώ διέψευσε πως έχουν έλθει σε επαφές με ξένες κυβερνήσεις.

Το Σάββατο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αιγύπτου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

Η Κλίντον "ψάχνει" την αντιπολίτευση

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αντιπολιτευόμενες ομάδες στη Λιβύη.

Η επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη προκειμένου να διαβουλευθεί με συμμάχους για την κρίση στη Λιβύη, είπε, «πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με πολλούς διαφορετικούς Λίβυους στα ανατολικά καθώς η επανάσταση προχωρεί επίσης δυτικά».

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και μελών της οικογένειάς του, κατ΄εφαρμογήν ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: «Σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι