ΚΟΣΜΟΣ

Η Λευκωσία κρατά "κλειστά τα χαρτιά" της για την προεδρία της ΕΕ

Η Λευκωσία κρατά "κλειστά τα χαρτιά" της για την προεδρία της ΕΕ
Η Κυπριακή κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στο κατά πόσο μελετά σενάρια για την πολιτική άσκησης...

Η Κυπριακή κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί στο κατά πόσο μελετά σενάρια για την πολιτική άσκησης- με λυμένο ή άλυτο το κυπριακό- της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με θέμα την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποίαν πήραν μέρος τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τη σύσκεψη, ο επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ κ. Ανδρέας Μολέσκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ευρεία σύσκεψη στην παρουσία των Υπουργών, Γενικών Διευθυντών Υπουργείων και άλλων τεχνοκρατών, με θέμα την προετοιμασία μας για την προεδρία της ΕΕ που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2012".

"Έχουμε διεξέλθει με λεπτομέρεια τόσο θέματα πολιτικής όσο και οργανωτικά θέματα και θα πρέπει να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μου για το ότι όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία έχουν προχωρήσει και είναι σε θέση να καλύψουν το χρόνο μέχρι την προεδρία μας και να είμαστε έτοιμοι για να λάβουν μετά μια πετυχημένη προεδρία".

Ερωτηθείς, αν έχει μελετηθεί σενάριο από πλευράς Κυπριακής κυβέρνησης για την άσκηση της Προεδρίας με λυμένο το κυπριακό και σενάριο χωρίς λύση, ο κ. Μολέσκης είπε ότι "το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη".

Εξάλλου, προ καιρού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά στο ερώτημα κατά πόσο στο κεφάλαιο Ευρωπαϊκά Θέματα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό συζητούνται και θέματα για την πολιτική και την ατζέντα της Κυπριακής προεδρίας, δεδομένου ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού η προεδρία δεν θα ασκηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στη σημερινή της μορφή , αλλά από το νέο ομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα προέρχονται ο ένας από την ελληνοκυπριακή και ο άλλος από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο προβληματισμός αυτός έχει τεθεί από ευρωπαίους διπλωμάτες προς το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίβνα, η οποία ήταν χθες στη Λευκωσία , ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για το πώς η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία της είτε με λυμένο, είτε με άλυτο το κυπριακό.

Η Ευρωπαία Επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 το κυπριακό θα έχει λυθεί και παρέκαμψε με τρόπο διπλωματικό την ουσία της ερώτησης, λέγοντας "η Κύπρος θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους".