ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠA κατηγορούν την κυβέρνηση του Ιράν για παραβιάσεις των δικαιωμάτων

Οι ΗΠA κατηγορούν την κυβέρνηση του Ιράν για παραβιάσεις των δικαιωμάτων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Κυριακή την κυβέρνηση του Ιράν για υποκρισία και "κατάφωρες"....

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν την Κυριακή την κυβέρνηση του Ιράν για υποκρισία και "κατάφωρες" παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών του.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα την οργανωμένη εκστρατεία εκφοβισμού της ιρανικής κυβέρνησης και τις συλλήψεις πολιτικών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών ακτιβιστών, φοιτητικών ηγετών, δημοσιογράφων και μπλόγκερ", ανέφερε σε μία δήλωση ο Λευκός Οίκος.

"Η ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει επίσης να αρνείται στους υπηκόους της πρόσβαση στην πληροφορία παρεμβάλλοντας παράσιτα στις δορυφορικές μεταδόσεις και μπλοκάροντας διαδικτυακές ιστοσελίδες", αναφέρει η δήλωση, η οποία εκδόθηκε από τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσουν να καταμαρτυρούν την κατάφωρη παραβίαση από την ιρανική κυβέρνηση των καθολικών δικαιωμάτων των πολιτών τους και τη συνεχιζόμενη υποκρισία της", ανέφερε η δήλωση του Λευκού Οίκου.

"Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει ενεργό διάλογο μεταξύ των πολιτών του, ελευθερία του λόγου και ελευθερία συνάθροισης χωρίς φόβο. Οι Ιρανοί αξίζουν την ίδια δικαιοσύνη και τα δικαιώματα τις αρετές των οποίων εκθειάζει η κυβέρνησή τους στο εξωτερικό."

Μία οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα πως δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Ιράν, ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο Μεχντί Καρουμπί, μεταφέρθηκαν από τις κατοικίες τους όπου βρίσκονταν ουσιαστικά υπό καθεστώς κράτησης κατ΄οίκον.

Η Διεθνής Εκστρατεία γα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανέφερε επικαλούμενη "ενημερωμένη πηγή" πως ο Μουσαβί και ο Καρουμπί έχουν μεταφερθεί μαζί με τις συζύγους τους από τις κατοικίες τους σε "ασφαλή κατοικία" κοντά στην Τεχεράνη.

Η πηγή δήλωσε πως δεν έχουν υποστεί σωματική βία και πως η νέα τοποθεσία στην οποία έχουν μεταφερθεί δεν είναι φυλακή.