ΚΟΣΜΟΣ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Στη δημιουργία επαναστατικού συμβουλίου προχώρησαν οι εξεγερμένοι Λίβυοι, που ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ απέρριψαν το ενδεχόμενο συνομιλιών με το καθεστώς Καντάφι. Οι εξεγερμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες πλησιάζουν στην Τρίπολη όπου θα αναμετρηθούν με τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη.

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα το κίνημα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, της Τρίπολης.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία εξετάζεται η επίθεση των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη με στόχο να εξουδετερώσουν τον Καντάφι, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για περικύκλωση της πόλης Ζαουίγια από δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς. Οι αντιφρονούντες δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουσθούν με τους 2.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί γύρο από την πόλη αυτή που απέχει μόνο 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Άσαρκ αλ Αουσάτ», που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης. Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές έχουν πέσει νεκροί από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Παράλληλα σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών απ΄όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γενεύη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου να αποφασίσουν τη περαιτέρω στάση τους απέναντι στο καθεστώς του Καντάφι, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.


Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν κάθε πτήση πάνω από την Λιβύη για να εμποδίσουν την σφαγή αμάχων από την λιβυκή Πολιτική Αεροπορία που στηρίζει τον Μουάμαρ Καντάφι, γράφουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Η απαγόρευση των πτήσεων θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτει η εφημερίδα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην Λιβύη.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε κυρώσεις στη Λιβύη, περιλαμβανομένων αυστηρού εμπάργκο όπλων, του 'παγώματος' πόρων του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στα ίδια πρόσωπα καθώς και την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη των δολοφονιών αμάχων στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες.

Το ΣΑ ψήφισε 15-0 υπέρ της απόφασης, η οποία αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον 'άμεσο τερματισμό της βίας και να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού' στη Λιβύη. Καλεί τις λιβυκές αρχές να ενεργήσουν 'με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο' και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα.

Καλεί επίσης να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί 'σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης', να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά την αναχώρησή τους.

Ο ΟΗΕ θα αναλάβει άμεσα και αναγκαία μέτρα για να 'αποτρέψει την άμεση ή έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά στη Λιβύη... όπλων και σχετικού υλικού όλων των τύπων, περιλαμβανομένων πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων κι εξοπλισμού'. Στη Λιβύη θα απαγορευτεί να εισάγει οποιασδήποτε μορφής οπλισμό κι όλα τα μέλη του Οργανισμού θα κληθούν να εμποδίσουν υπηκόους τους να εξαγάγουν οπλισμό στη Λιβύη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δήλωσε ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν σε βάρος του Καντάφι και άλλων 15 προσώπων είναι 'σκληρές κυρώσεις' και σημείωσε ότι όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη. 'Εκείνοι που σφαγιάζουν αμάχους θα αντιμετωπίσουν προσωπικά τις ευθύνες τους', είπε, ενώ εξήρε την 'ενότητα' του ΣΑ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους αρκετές πρεσβείες δυτικών κρατών στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων η αμερικανική, η βρετανική, η γαλλική κ.α.

Στελέχη του κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν την κυβέρνηση Καντάφι τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος.

Yπέρ της επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι τάχθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτίμησε πως ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη και τάχθηκε στο πλευρό του λιβυκού λαού: «Αν είμαστε όλοι σύμφωνοι μπορούμε να δώσουμε τέλος στο λουτρό αίματος και να υποστηρίξουμε το λαό της Λιβύης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που μέχρι τώρα ήταν σύμμαχος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με τον οποίο υπέγραψε το 2008 και μία συμφωνία φιλίας, ανέφερε ότι «το γεωπολιτικό σενάριο αλλάζει και η Ιταλία ανησυχεί γι' αυτό».

«Κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη, ούτε αυτό που συνέβη πριν μερικές εβδομάδες στην Τυνησία και την Αίγυπτο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτό που θα συμβεί» υπογράμμισε.


Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι με στόχο να τον πείσει να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Χέιγκ διευκρίνισε ότι ο Μπλερ είχε ενημερώσει τη βρετανική κυβέρνηση για τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι. Επεσήμανε πάντως ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε μετά τις συνομιλίες και όχι πριν.

«Δεν θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με τον συνταγματάρχη Καντάφι», υπογράμμισε ο Χέιγκ.


Ο Τόνι Μπλερ, εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες σφοδρές επικρίσεις από το βρετανικό Τύπο για τους δεσμούς του με το καθεστώς της Λιβύης. Άλλωστε το 2004 ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Καντάφι στην έρημο της Λιβύης, σε μία κίνηση που έβγαλε τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση και άνοιξε το δρόμο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, δύο αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτική βοήθεια, γιατρούς και νοσοκόμους θα φτάσουν στη Βεγγάζη και σύμφωνα με όσα επισήμανε σε συνέντευξή του στο RTL πρόκειται για την αρχή της αποστολής μιας μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη Λιβύη.