ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Άγνωστο το πού μεταφέρθηκε ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ιράν: Άγνωστο το πού μεταφέρθηκε ηγέτης της αντιπολίτευσης
Σε άγνωστη τοποθεσία μετέφεραν τον Μεχντί Καρουμπί, εκ των ηγετών της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης στο Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας...

Σε άγνωστη τοποθεσία μετέφεραν τον Μεχντί Καρουμπί, εκ των ηγετών της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης στο Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sahamnews.org, που επικαλείται ένα από τα παιδιά του Μεχντί Καρουμπί, ο μεταρρυθμιστής, πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου (2000-2004) και η σύζυγός του Φατεμέχ Καρουμπί, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε άγνωστη τοποθεσία.

Εδώ και δύο εβδομάδες, το ζευγάρι βρισκόταν υπό κατ΄οίκον περιορισμό στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης.

«Μπόρεσα να μιλήσω εδώ και λίγα λεπτά με έναν από τους γείτονες. Δήλωσε ότι πολλά αυτοκίνητα έφθασαν μπροστά στο κτίριο και στη συνέχεια αναχώρησαν μαζί με ένα άλλο αυτοκίνητο που βγήκε από το κτίριο. Έκτοτε, το οίκημα είναι άδειο και όλα τα φώτα έχουν σβήσει», δήλωσε ένα από παιδιά του στο Sahamnews.org.

Ο Μεχντί και η Φατεμέχ Καρουμπί και ο πρώην πρωθυπουργός και εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και η σύζυγός του, ετέθησαν υπό κατ' οίκον περιορισμό, αφού απηύθυναν έκκληση στους οπαδούς της αντιπολίτευσης για συμμετοχή σε απαγορευμένη διαδήλωση στις 14 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα ήταν τελείως αποκομμένοι από τον κόσμο.

Το ιρανικό καθεστώς θεωρεί πλέον τους δύο άνδρες «αντεπαναστάτες» που αποσκοπούν στην ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος.

Με εκκλήσεις τους που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους της αντιπολίτευσης, χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους στις 14 Φεβρουαρίου για να συμμετάσχουν σε αντικυβερνητική διαδήλωση, την πρώτη εδώ και έναν χρόνο.

Οι ιστότοποι της ιρανικής αντιπολίτευσης καλούν σε νέες διαδηλώσεις την 1η Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των δύο ανδρών. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί (1997-2005) ζήτησε επίσης τον τερματισμό του καθεστώτος του κατ΄οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί στους Καρουμπί και Μουσαβί.