ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις αστυνομίας-εποίκων στο Ισραήλ

Συγκρούσεις αστυνομίας-εποίκων στο Ισραήλ
Ταραχές ξέσπασαν νωρίς το πρωί μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και εποίκων στον εβραϊκό οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ κοντά στη Ναμπλούς της βόρειας..

Ταραχές ξέσπασαν νωρίς το πρωί μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και εποίκων στον εβραϊκό οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ κοντά στη Ναμπλούς της βόρειας Δυτικής Όχθης, κατά την κατεδάφιση ενός κτίσματος, σύμφωνα με τον Μίκι Ρόζενφελντ, τον εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας.


"Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν υπάλληλοι της στρατιωτικής διοίκησης που μετέβησαν στο σημείο αυτό για να κατεδαφίσουν τα παράνομα χτίσματα πετροβολήθηκαν από τους κατοίκους του Χαβάτ Γκιλάντ", δήλωσε ο Ρόζενφελντ.


Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οκτώ έποικοι συνελήφθησαν από την αστυνομία που έσπευσε στην περιοχή για να προστατεύσει τους υπαλλήλους. Πέντε από τους συλληφθέντες έφεραν μαχαίρια και καρφιά με σκοπό να σκίσουν τα λάστιχα των οχημάτων των δυνάμεων της τάξης. Από την πλευρά τους, εβραίοι έποικοι του Χαβάτ Γκιλάντ δήλωσαν ότι πέντε μεταξύ αυτών τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες.


Η αστυνομία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, οι οποίες ωστόσο χρησιμοποιούνται συχνά για την καταστολή και διάλυση παλαιστινιακών διαδηλώσεων.


Στον εβραϊκό οικισμό Χαβάτ Γκιλάντ διαμένουν 20 οικογένειες εποίκων και εκεί υπάρχει μια εβραϊκή θρησκευτική σχολή.


Σύμφωνα με το κίνημα κατά του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα», τουλάχιστον 100 εβραϊκοί οικισμοί που έχουν χτιστεί χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών, εξακολουθούν να λειτουργούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρά τη ρητή δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης να τους κατεδαφίσει.


Οι ισραηλινές αρχές κρίνουν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς που χτίστηκαν χωρίς να έχουν λάβει την έγκρισή τους. Η διεθνής κοινότητα δεν κάνει διάκριση και κρίνει ότι όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.