ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλογερμανικές επικρίσεις στο Ιράν

Γαλλογερμανικές επικρίσεις στο Ιράν
Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα την Τεχεράνη με αφορμή τη σύλληψη δύο αρχηγών της ιρανικής αντιπολίτευσης...

Η γερμανική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα την Τεχεράνη με αφορμή τη σύλληψη δύο αρχηγών της ιρανικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η κράτησή τους παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τόσο εμείς όσο και η διεθνής κοινότητα είμαστε πεπεισμένοι ότι τέτοιες εκφοβιστικές τακτικές παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Βερολίνο ζήτησε επίσης από το Ιράν να επιτρέψει στους δύο αντιπολιτευόμενους ηγέτες τη νομική εκπροσώπηση.

Νωρίτερα και η Γαλλία εξέφρασε σήμερα τη μεγάλη ανησυχία της για την τύχη δύο αρχηγών της ιρανικής μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης και καταδίκασε την επίμονη άρνηση της Τεχεράνης να συνεργαστεί σχετικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την κατάσταση του κ. Καρουμπί και του κ. Μουσαβί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, «και καλεί και πάλι τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν όλα τα πρόσωπα που κρατούνται αυθαίρετα».

Οι δυνάμεις ασφαλείας μετέφεραν τον Μεχντί Καρουμπί και τη σύζυγό του, που βρίσκονταν εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες υπό κράτηση κατ’ οίκον στην Τεχεράνη, προς άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Καρουμπί στο Ίντερνετ. Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και η σύζυγός του βρίσκονται επίσης υπό κατ’ οίκον περιορισμό, αφού ο Μουσαβί κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στις 14 Φεβρουαρίου σε μια απαγορευμένη διαδήλωση.

Η εξουσία κατηγορεί πλέον τους δύο πολιτικούς ότι είναι «αντεπαναστάτες».