ΚΟΣΜΟΣ

Ο Καντάφι βομβαρδίζει ξανά τη Λιβύη

Ο Καντάφι βομβαρδίζει ξανά τη Λιβύη
Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης...

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

Στόχος, νωρίτερα σήμερα, ήταν οι αποθήκες πυρομαχικών. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε βομβαρδισμούς στην περιοχή Αντζαμπίγια, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν υπάρχουν ζημιές και πόσο σοβαρές είναι.

Επίσης, ένας έφεδρος από τη Βεγγάζη είπε ότι δύο αεροπλάνα έβαλαν εναντίον αποθηκών στην Αντζαμπίγια και τη Ράτζμα αλλά αποκρούστηκαν από αντιαεροπορικά πυρά. Πρόσθεσε ότι από την επιδρομή στην Αντζαμπίγια καταστράφηκε μια δεξαμενή νερού αλλά όχι και η αποθήκη με τα πυρομαχικά και ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι, είχε παραδεχτεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν αποθήκες με όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι αυτοί βρίσκονταν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στην Τρίπολη οι ένοπλες δυνάμεις, πιστές στον Καντάφι, έριξαν πυροβολισμούς στον αέρα όταν περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα στο προάστιο Τατζούρα, στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Λίγο μετά την έναρξη της διαδήλωσης, οχήματα 4x4 κατέφθασαν στην πλατεία διεξαγωγής της και οι επιβαίνοντές τους, που φορούσαν πράσινα μαντήλια, βγήκαν έξω από τα οχήματα και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, σε μία προσπάθεια να διαλύσουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη

Φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει η λιβυκή κυβέρνηση απόψε στη Βεγγάζη, με έναν απεσταλμένο της, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Ένας απεσταλμένος θα αποχωρήσει από την Τρίπολη για τη Βεγγάζη. Ο απεσταλμένος μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τον κόσμο στη Βεγγάζη», δήλωσε η κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάστηκε.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε νωρίτερα ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με τους αντικυβερνητικούς που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη.

Ωστόσο η κυβερνητική αυτή πηγή που μίλησε στο Reuters δεν αναφέρθηκε σε κάποιο σχέδιο για διαπραγματεύσεις.

Σε πολεμική ετοιμότητα ΗΠΑ - Βρετανία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
«Δεν αποκλείουμε με κανέναν τρόπο τη χρήση στρατιωτικών μέσων», τόνισε ο Κάμερον, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι σχεδιαστές (στρατηγικής) εργάζονται και έχουμε διάφορα ενδεχόμενα σχέδια . . . πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο να πω ότι σε αυτό το πλαίσιο επαναδιατάσσουμε τις δυνάμεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν επιλογές και ευελιξία μόλις ληφθούν οι αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης, Ντέιβιντ Λάπαν.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε από τη Γενεύη ότι δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά σκάφη.

Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο;

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο», τόνισε ο Έτινγκερ σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Στη Λιβύη «η πετρελαϊκή παραγωγή έχει σταματήσει, όμως οι εργασίες εκμετάλλευσης πρόκειται να ξαναρχίσουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%», υπογράμμισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

«Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και οι χώρες του ΟΠΕΚ, όπως επίσης και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως η Ρωσία, έχουν εκφράσει την προθυμία τους να σταματήσουν τη συμφόρηση αυξάνοντας τις εξαγωγές τους», δήλωσε.

Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας σε κανονικές συνθήκες παράγει 1,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει 1,49 εκατ. βαρέλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) προς την Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη στην ΕΕ την Ιταλία.

Διαβάστε επίσης:

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι