ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συνέντευξη Καντάφι

Νέα συνέντευξη Καντάφι
«Όλοι οι άνθρωποί μου με αγαπούν. Θα πέθαιναν...

«Όλοι οι άνθρωποί μου με αγαπούν. Θα πέθαιναν για να με προστατεύσουν» δήλωσε ο Μουαμάρ Καντάφι στη δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου ABC, Κριστιάν Αμανπούρ.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη δημοσιογράφο, ο Καντάφι αρνείται να παραδεχτεί ότι γίνονται διαδηλώσεις στους δρόμους της Τρίπολης υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Λίβυοι τον «λατρεύουν», τονίζει χαρακτηριστικά η ίδια.

Κατηγορεί, επίσης, τις χώρες της Δύσης ότι εγκατέλειψαν τον ίδιο και την κυβέρνησή του στον αγώνα που δίνει κατά των «τρομοκρατών». «Εκπλήσσομαι που έχουμε συμμαχήσει με τη Δύση για να πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα και τώρα που πολεμάμε τρομοκράτες μας εγκατέλειψαν», λέει και προσθέτει: «Ίσως θέλουν να κατακτήσουν τη Λιβύη».

Ο Καντάφι χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «καλό άνθρωπο» που όμως φαίνεται ότι είναι «παραπληροφορημένος» όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη.

«Δύο ανακοινώσεις του που άκουσα πρέπει να προέρχονταν από κάποιον άλλο. Η Αμερική δεν είναι η διεθνής αστυνομία του κόσμου», προσθέτει.

Σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, ο ηγέτης της Λιβύης αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την πολεμική του αεροπορία για να επιτεθεί στους διαδηλωτές. Δήλωσε, όμως, ότι τα αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο σε ένα παραλιακό δρόμο στις ακτές της Τρίπολης. Ο Καντάφι κάλεσε, τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη να πραγματοποιήσουν μια «διερευνητική περιοδεία» για να διαπιστώσουν τα «πράγματα» στη βορειαφρικανική χώρα.

Έδιωξε τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα της εφημερίδας "Quiryna", που εδρεύει στη Βεγγάζη, ο Καντάφι απέλυσε τον επικεφαλής των μυστικών του υπηρεσιών, θεωρώντας τον ως δράστη-κλειδί των πιέσεων που ασκούνται εναντίον του καθεστώτος του μέσα στη χώρα.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα γράφει ότι απολύθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ Σενούσι και διορίστηκε στη θέση του ένα μέλος της ομάδας σωματοφυλάκων του Καντάφι, ο Μανσούρ αλ Κάζι, πληροφορία που δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές της Τρίπολης.

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χαλέντ Καΐμ, δήλωσε ότι θα επιχειρήσει διάλογο με τις εξεγερμένες πόλεις πριν χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη, για να ξανακερδίσουν τον έλεγχό τους.

«Θα περιμένουμε έως ότου εξαντληθούν όλες οι άλλες προσπάθειες».

«Αν όλες οι προσπάθειες για διάλογο...εξαντληθούν, μια πολύ καλά καθοδηγούμενη δύναμη θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», σημείωσε ο Χαλέντ Καΐμ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Καντάφι βομβαρδίζει ξανά τη Λιβύη