ΚΟΣΜΟΣ

Σε περικοπές οικονομικής ενίσχυσης προχωρά η Βρετανία

Σε περικοπές οικονομικής ενίσχυσης προχωρά η Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τρίτη ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση ....

Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Τρίτη ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση κάποιων διεθνών οργανισμών, ενώ θα θέσει κάποιους άλλους υπό επιτήρηση, με την προοπτική να διακόψει και σε αυτούς τη χρηματοδότηση αν δεν βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε μία εκ βάθρων ανακατανομή της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων λιρών, η Βρετανία θα σταματήσει τη ροή της χρηματοδότησης σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, ενώ θα κατανείμει τη βοήθεια που θα προσφέρει στις φτωχότερες χώρες, αλλά και σε αυτές που είτε είναι " ασταθείς ", είτε έχουν πληγεί από ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Τις κυβερνητικές αποφάσεις θα ανακοινώσει την Τρίτη ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων Άντριου Μίτσελ, μετά από διαπραγματεύσεις 9 μηνών με τους συμμάχους των Συντηρητικών στην κυβέρνηση, τους Ελεύθερους Δημοκράτες πάνω στο τμήμα του προϋπολογισμού, που αφορά το συγκεκριμένο τομέα.

Η Βρετανία ξόδεψε 4 δισεκατομμύρια λίρες το 2009-2010 σε διμερή βοήθεια και 2,5 δισεκατομμύρια λίρες στη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τώρα, υπηρεσίες διεθνών οργανισμών, που η βρετανική κυβέρνηση αξιολόγησε ως χαμηλής αποδοτικότητας, μεταξύ των οποίων Διευθύνσεις του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα στερηθούν της χρηματοδότησης ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ενισχυθεί η ροή κεφαλαίων, από την Βρετανία σε οργανισμούς που εντυπωσιάζουν με τις δραστηριότητές τους, όπως η Γιούνισεφ, για την οποία προβλέπεται διπλασιασμός της χρηματοδότησης, αλλά και η Παγκοσμια Οργάνωση για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία.