ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστρία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι

Η Αυστρία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι
Η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και άλλων συνεργατών του στο πλαίσιο των...

Η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και άλλων συνεργατών του στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του λιβυκού καθεστώτος, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας (OeNB).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, "H OeNB δηλώνει ότι περί το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ σε λιβυκά κεφάλαια είναι κατατεθειμένα σε αυστριακούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Ποιο τμήμα αυτών σχετίζεται με άτομα τα οποία αφορούν οι κυρώσεις χρειάζεται αποσαφήνιση".

Το συνολικό ύψος των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων στην Αυστρία δεν είναι γνωστό. Πρέπει σε αυτά να περιληφθεί η ακίνητη περιουσία, κυρίως μία πολυτελής έπαυλη που διαθέτει στη Βιένη ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ.

Η Αυστρία καλλιέργησε προνομιακές σχέσεις με την Τρίπολη, κυρίως επί της πρωθυπουργίας του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Μπρούνο Κράισκι (1970-1983) , ο οποίος υποδέχθηκε τον συνταγματάρχη Καντάφι στη Βιένη το 1982, όταν αυτός ήταν απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα.

Πιο πρόσφατα, οι καλές σχέσεις ανάμεσα στη Βιένη και την Τρίπολη διατηρήθηκαν χάρη στη φιλία του ιστορικού ηγέτη της αυστριακής άκρας δεξιάς Γεργκ Χάιντερ , που σκοτώθηκε το 2008, με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, τότε φοιτητή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.