ΚΟΣΜΟΣ

Την παραίτηση της κυβέρνηση ζητούν οι διαδηλωτές στην Κροατία

Την παραίτηση της κυβέρνηση ζητούν οι διαδηλωτές στην Κροατία
«Οι διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατίας και δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά αν...

«Οι διαδηλώσεις είναι κομμάτι της δημοκρατίας και δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά αν υπάρξουν βιαιότητες και αναταραχές, τότε σίγουρα η ΕΕ θα εξετάσει, αν μια τέτοια χώρα μπορεί να ενταχθεί στην κοινότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Ζάγκρεμπ.

Η υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης στην ΕΕ είναι κοινός, μεγάλος και σημαντικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής, είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, σημειώνοντας πως, παρόλο που έχει παραβλεφθεί η οικονομία και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να θυσιαστεί η οικονομία για να υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης ή το αντίστροφο.

Οι πολίτες έχουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά είναι σημαντικό οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κροατίας. Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι η Κροατία δεν πρέπει να συγκρίνεται με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Τυνησία, επειδή, σε αντίθεση με τις χώρες αυτές, είναι δημοκρατική χώρα.

Στο μεταξύ, νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται μέσω του Facebook, πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ζάγκρεμπ, το Σλαβόνσκι Μπροντ και την Πούλα, χωρίς επανάληψη των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κροατική πρωτεύουσα, το περασμένο Σάββατο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Θυμάτων του Φασισμού, στο Ζάγκρεμπ, και κατευθύνθηκαν έξω από την έδρα του κυβερνώντος κόμματος, Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), και στη συνέχεια έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, συμμετείχε σε εκδήλωση. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της πρωθυπουργού της Κροατίας και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κτίριο, ενώ στον διοργανωτή των εκδηλώσεων, Ίβαν Πέρναρ, η αστυνομία απαγόρευσε να προσεγγίζει τμήμα του κέντρου της κροατικής πρωτεύουσας, την πλατεία Αγίου Μάρκου και τους γύρω δρόμους.

Στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Πούλα, οι περίπου 100 συμμετέχοντες ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, αξιοπρεπή ζωή και ποινές φυλάκισης για όσους έχουν κλέψει δημόσιο χρήμα.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας ανέφερε ότι η ομάδα πολιτών που συσπειρώνεται μέσω του Facebook, αποτελείται από ανθρώπους που θεωρούν ότι συγκεκριμένες πτυχές της κοινωνίας είναι προβληματικές, σημειώνοντας ότι είναι αλήθεια πως οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν την προοπτική που πρέπει να έχουν και με τη διαμαρτυρία τους στέλνουν ηχηρό μήνυμα, στο οποίο δεν πρέπει να κλείσουν τα αυτιά εκείνοι που κυβερνούν.

Αναφερόμενος στα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, στη διάρκεια της διαδήλωσης που διοργάνωσαν βετεράνοι πολέμου, είπε ότι στη διαμαρτυρία συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. «Υπήρχαν άνθρωποι που πρόσκεινται στα δεξιά κόμματα και αποκαλούν τους εαυτούς τους βετεράνους πολέμου, μέλη του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων, μέλη της ομάδας που έχει συγκροτηθεί μέσω του Facebook και χούλιγκαν και πολίτες, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τους δικούς τους λόγους», είπε ο κ. Γιοσίποβιτς, συμπληρώνοντας ότι για λόγους ασφάλειας δεν είναι καλό να συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο άνθρωποι διαφορετικών ομάδων.

Πηγή: newscode.gr