ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Ισημερινού: Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο

ΥΠΕΞ Ισημερινού: Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν ζήτησε χορήγηση ασύλου από τον Ισημερινό.

"Η κυβέρνηση του Ισημερινού έλαβε αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Εντουαρντ Σνόουντεν", δήλωσε στο Twitter ο Πατίνο που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό. Το WikiLeaks είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα βοηθούσε τον Σνόουντεν να βρει "πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα".

Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, ο οποίος βρίσκεται επί τουλάχιστον ένα χρόνο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε ότι ο Ασανζ δικαίως φοβάται ότι μπορεί να σταλεί από τη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δημοσίευση το 2010 απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.