ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Θρίλερ με τον Σνόουντεν-Διαψεύδει ο Λαβρόφ

Μόσχα: Θρίλερ με τον Σνόουντεν-Διαψεύδει ο Λαβρόφ

Ο καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές Έντουαρντ Σνόουντεν φέρεται να έφθασε στη Μόσχα την Κυριακή προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ, με εισιτήριο για χθεσινή πτήση προς την Αβάνα, το οποίο δεν χρησιμοποίησε.


Αυτό υποστηρίζει πηγή του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της ρωσικής πρωτεύουσας, την οποία επικαλούνται μέσα ενημέρωσης. Τον Σνόουντεν συνόδευε η Βρετανίδα νομικός Σάρα Χάρισον, συνεργάτιδα του WikiLeaks, υποστηρίζει η ίδια πηγή. «Η Χάρισον) έφθασε από το Χονγκ Κονγκ μαζί με τον Σνόουντεν στις 23 Ιουνίου γύρω στι 5 το απόγευμα...Είχε ένα εισιτήριο για την Αβάνα στις 24 Ιουνίου, αλλά δεν το χρησιμοποίησε. Και αυτή είχε εισιτήριο (για την Αβάνα). Αλλά ούτε εκείνη το χρησιμοποίησε».

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι ο Σνόουντεν εξακολουθεί να βρίσκεται στη Μόσχα και ότι δεν έγινε αντιληπτός από τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Μόσχας καθώς θεωρείται ότι δεν έφυγε από τη ζώνη τράνζιτ.

Στο πρώτο σχόλιό του για αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι ότι η Μόσχα δεν διαδραμάτισε κανέναν ρόλο στις προσπάθειες του Εντουαρντ Σνόουντεν να αποφύγει τη δίωξή του από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και διευκρίνισε ότι ο καταζητούμενος δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα.

«Επέλεξε μόνος του τον προορισμό του. Παίρνουμε πληροφορίες γι' αυτό από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας. Θεωρούμε τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών στη ρωσική πλευρά απολύτως αβάσιμες και απαράδεκτες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηρεί σιωπή σχετικά με την υπόθεση Σνόουντεν και ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο πρώην πράκτορας της KGB δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Έντουαρντ Σνόουντεν: Κανένα ίχνος του στην Αβάνα