ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη ακτιβιστών για "εγκλήματα" κατά της βασίλισσας της Δανίας

Δίκη ακτιβιστών για "εγκλήματα" κατά της βασίλισσας της Δανίας
Το «πράσινο φως» για τη δικαστική δίωξη τεσσάρων ακτιβιστών έδωσε...

Το «πράσινο φως» για τη δικαστική δίωξη τεσσάρων ακτιβιστών έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας, Λαρς Μπάρφεντ, οι οποίοι είχαν εισβάλει σε δείπνο που παρέθετε η βασίλισσα της Δανίας το Δεκέμβριο του 2009, στο περιθώριο της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Greenpeace Ισπανίας Χουάν Λόπεθ ντε Ουράλντε, τη νορβηγίδα Νόρα Κρίστιανσεν, τον ελβετό Κρίστιαν Σμουτζ και τον ολλανδό Γιόρις Τίζσεν.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης επικύρωσε την απόφαση για παραπομπή κάποιων ακτιβιστών της Greenpeace και της Greenpeace Nordic για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας κατά της βασίλισσας», αναφέρεται σε επιστολή που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τέσσερις ακτιβιστές συνελήφθησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2009 και απελευθερώθηκαν στις 6 Ιανουαρίου 2010, όμως η αστυνομία δεν απέσυρε τις κατηγορίες εις βάρος τους για παράνομη εισβολή σε ξένη περιουσία και χρήση πλαστών εγγράφων.

Δύο από τους ακτιβιστές, ο Χουάν Λόπεθ ντε Ουράλντε και η Νόρα Κρίστιανσεν, είχαν καταφέρει να παραπλανήσουν τους άνδρες της ασφάλειας και να εισέλθουν στο χολ του πύργου Κρίστιανσμποργκ που οδηγεί στην αίθουσα όπου θα γινόταν το γκαλά της 17 Δεκεμβρίου παρουσία ηγετών κρατών.

Στη συνέχεια ανήρτησαν ένα πανό στο οποίο έγραφαν «Οι πολιτικοί μιλούν, οι ηγέτες ενεργούν».

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της δίκης.