ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν αρνήθηκε την υπεράσπιση του Σνόουντεν

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν αρνήθηκε την υπεράσπιση του Σνόουντεν

Δεν θα αναλάβει την υπεράσπιση του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, διάσημος για τις έρευνές του σε υποθέσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Με ανακοίνωσή του ο Γκαρθόν έκανε γνωστό ότι «το δικηγορικό γραφείο Ilocad αποφάσισε να μην αναλάβει την υπεράσπιση των συμφερόντων του κυρίου Σνόουντεν».

Τη Δευτέρα, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν είχε ανακοινώσει πως έλαβε αίτημα εκ μέρους του Έντουαρντ Σνόουντεν για να αναλάβει την υπεράσπισή του και είχε προσθέσει ότι θα μελετήσει το φάκελο πριν αποφασίσει. Σε βάρος του Σνόουντεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία και κινδυνεύει στις ΗΠΑ με ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Πάντως διευκρίνισε πως το δικηγορικό γραφείο το οποίο διευθύνει θα συνεχίσει να εκπροσωπεί «τον κύριο Ασάνζ και το WikiLeaks υπερασπιζόμενοι το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της ενημέρωσης και της έκφραση».

Ο πρώην δικαστής Γκαρθόν, 57 ετών, καταδικάσθηκε το Φεβρουάριο του 2012 σε απαγόρευση άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος για 11 χρόνια επειδή είχε διατάξει υποκλοπές, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της υπεράσπισης, στο πλαίσιο έρευνας για ένα δίκτυο διαφθοράς που δηλητηριάζει από το 2009 την ισπανική δεξιά.

Το WikiLeaks είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ότι ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διευθύνει την υπερασπιστική ομάδα του ιστότοπου και του ιδρυτή του, του Τζούλιαν Ασάνζ.

Διαβάστε επίσης:

«Λαβράκι» ο Σνόουντεν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες