ΚΟΣΜΟΣ

«Ανθρωπιστική κρίση» στα σύνορα της Λιβύης

«Ανθρωπιστική κρίση» στα σύνορα της Λιβύης
Με πυροβολισμούς στον αέρα Τυνήσιοι στρατιώτες προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το κύμα...

Με πυροβολισμούς στον αέρα Τυνήσιοι στρατιώτες προσπάθησαν να αναχαιτίσουν το κύμα των Αιγύπτιων εργατών που προσπαθούν να φύγουν από τη Λιβύη, καθώς κλιμακώνεται η κρίση των προσφύγων που δημιουργήθηκε με την επανάσταση κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής πετούσαν μπουκάλια με νερό και ψωμί πάνω από το τείχος στο ανθρώπινο ποτάμι που πλησίαζε το τυνησιακό έδαφος, σε μια μάταιη προσπάθεια να τους ηρεμήσουν. Νεαροί Τυνήσιοι, κρατώντας κλαριά δέντρων, τους εμπόδιζαν να σκαρφαλώσουν στον τοίχο μεταξύ των συνοριακών φυλακίων.

Την ίδια ώρα, οι Τυνήσιοι συνοριοφύλακες δούλευαν πυρετωδώς ελέγχοντας τα έγγραφα των προσφύγων, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό φρόντιζε όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα ή λιποθυμούσαν από το συνωστισμό και την ένταση. Πανικόβλητοι πρόσφυγες πετούσαν γεμάτες βαλίτσες, κουβέρτες, ακόμη και χαλιά, πάνω από την πύλη ενώ στρατιώτες προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν. Ένας Τυνήσιος αξιωματικός τους διαβεβαίωνε, φωνάζοντας από το μεγάφωνο, ότι θα επιτραπεί σε όλους η είσοδος.

Δεν υπάρχει κανείς για να συντονίσει την επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη λιβυκή πλευρά και η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλές να στείλει ανθρώπους της εκεί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθούν να συνεργαστούν με τους Λίβυους για να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων.

«Φαίνεται ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν... Στο τέλος θα γκρεμίσουν τον τοίχο», δήλωσε ο Αϊμάν Γαράιμπεχ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Ρας Τζεντίρ.

Ανάμεσα στο πλήθος, στην πλευρά της Λιβύης, υπήρχαν επίσης μετανάστες από το Μπαγκλαντές που είχαν απλώσει ένα σεντόνι, όπου είχαν γράψει τη λέξη «Βοήθεια». Μια ομάδα Βιετναμέζων περίμενε υπομονετικά να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους.