ΚΟΣΜΟΣ

Υποστηρίζει τον Μπερλουσκόνι η Ακροδεξιά

Υποστηρίζει τον Μπερλουσκόνι η Ακροδεξιά
Oι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στη βουλή (Λαός της Ελευθερίας, Λέγκα του Βορρά, Υπεύθυνοι), ζήτησαν...

Oι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στη βουλή (Λαός της Ελευθερίας, Λέγκα του Βορρά, Υπεύθυνοι), ζήτησαν από τον πρόεδρο του σώματος, Τζανφράνκο Φίνι, να ξεκινήσει διαδικασία βάσει της οποίας θα αμφισβητηθεί η αρμοδιότητα της εισαγγελίας του Μιλάνου για την υπόθεση «Ρούμπι Καρίμα».

Με την κίνησή τους αυτή οι συνεργάτες του «Καβαλιέρε» προσπαθούν να μπλοκάρουν την δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει κανονικά στις 6 Απριλίου στο Μιλάνο.

Η κεντροδεξιά συμπολίτευση επιθυμεί να αρχίσει επισήμως διαδικασία με την οποία η βουλή να ζητά να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για το αν με το σκάνδαλο «Ρούμπι Καρίμα» πρέπει να ασχοληθεί η τακτική δικαιοσύνη ή το ειδικό «Δικαστήριο Υπουργών».

Πρόκειται για στρατηγική κίνηση που προβλέπει δυο διαφορετικές φάσεις: πρώτα θα πρέπει να εκφρασθεί σχετικά το «Συμβούλιο της Προεδρίας της Βουλής», στο οποίο θα είναι καθοριστική η αποχή ή η συμμετοχή στην ψηφοφορία του ίδιου του Φίνι, πρώην συμμάχου και νυν πολιτικού αντίπαλου του Μπερλουσκόνι.

Στη συνέχεια, το αίτημα προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να υποστηριχθεί με ψήφο ολόκληρου του Σώματος. Αν, τελικά, η όλη υπόθεση ανατεθεί σε ειδικό «Δικαστήριο Υπουργών», είναι πολύ πιθανό, όπως τονίζουν παρατηρητές, να μπορέσει να αποφύγει ο «μίστερ τιβί», την δικαστική κρίση: για να κληθεί ο ιταλός πρωθυπουργός να παρουσιασθεί ενώπιον δικαστηρίου για πολιτικούς χρειάζεται ειδική άδεια της βουλής, η οποία θεωρείται απίθανο να δοθεί.

Αυτή την στιγμή πάντως είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις. Γνωστοί συνταγματολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμη και για το αν το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο στην πραγματικότητα να εξετάσει την πιθανή ένσταση της βουλής. Όσο για την πρώτη δικάσιμο του «Ρούμπι Γκέιτ», που έχει ορισθεί για τις 6 Απριλίου, είναι δύσκολο να ακυρωθεί.

Για να σταματήσει η πορεία της τακτικής δικαιοσύνης, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα έπρεπε να καταφέρουν να εκφρασθούν σχετικά, μέσα σε μόλις ένα μήνα.