ΚΟΣΜΟΣ

Με αίμα απειλεί ο Καντάφι

Με αίμα απειλεί ο Καντάφι
Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι...

Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

"Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης", ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. "Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα", τόνισε. Και άλλα πρόσωπα στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για αεροπορική επιδρομή.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: "Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα", ενώ τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Ο Μογράμπι είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές είχαν την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του βαρέος πυροβολικού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι εννέα αντικαθεστωτικοί και τρεις πολεμιστές πιστοί στον Καντάφι."Όσον αφορά τα τρία αυτά πρόσωπα, το ένα έφερε ταυτότητα του Νίγηρα και τα άλλα ήταν μαύροι Αφρικανοί που όμως δεν έφεραν χαρτιά ταυτότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, πολλοί άνδρες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στην περιοχή Ρας Λανούφ, ενώ οι δικές τους δυνάμεις είναι στη Μπρέγκα και στην αλ-Ουγκάιλα.

Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, μια ημέρα μετά την αεροπορική και χερσαία επίθεση την οποία απέκρουσαν.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ αλ Φάχρι, μέλος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, τα προάστια της Μπρέγκα αποτέλεσαν το στόχο νέων αεροπορικών επιθέσεων χθες το βράδυ.


Με αιματηρό πόλεμο απείλησε χθες ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του, ο Καντάφι δήλωσε έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη χώρα και υποστήριξε ότι πρόκειται για συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί και δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι επέμεινε ότι ο πατέρας του διατηρεί τον έλεγχο της χώρας.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή "γεύματος εργασίας", με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε μία από τις εκπροσώπους της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

Στο μεταξύ, ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ ανακοίνωσε σήμερα πως το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη μαζική έξοδο εκτοπισμένων που διαφεύγουν από τις μάχες στη Λιβύη.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο νατοϊκής επέμβασης στη Λιβύη επισήμανε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε από την πλευρά του την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να φύγει» ο Λίβυος ηγέτης.

Παράλληλα ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή αργότερα σήμερα.

Την ίδια ώρα, δύο επιθετικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εισήλθαν στη διώρυγα του Σουέζ μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να μετακινήσουν πλοία και αεροσκάφη εγγύτερα στη Λιβύη.

Εκτιμάται ότι η μετακίνηση αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών αποτελεί κυρίως συμβολική επίδειξη ισχύος, καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι νατοϊκοί της σύμμαχοι δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, όπου ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση και την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), πάνω από 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 75.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τύνιδα, 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα.

Στο μεταξύ, σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί στη Λιβύη από την αρχή της εξέγερσης, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνο στην Τρίπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει μία «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις στο βορειοαφρικανικό κράτος.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια ενόσω ρέει το αίμα του αδελφού λαού της Λιβύης», τόνισε ο ΓΓ του Αμρ Μούσα. Ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η επιβολή «μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αφρικανικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει την συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.

Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πλοίο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό χιλιάδων Αιγυπτίων από τα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία. Ο νεοδιορισθείς Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τόνισε ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει την ξεκάθαρη έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη στην Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οριοθέτησης και περιφρούρησης μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, που έχει προταθεί από ορισμένους, επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επίθεση στη χώρα αυτή ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αρχίζει με μια επίθεση στη Λιβύη για να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνα (...) και μετά μπορείς να στείλεις να πετάξουν αεροπλάνα γύρω στη χώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα καταρριφθούν οι δικοί μας».