ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση ο νομπελίστας τραπεζίτης

Στην αντεπίθεση ο νομπελίστας τραπεζίτης
Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε σήμερα βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης 2006, ιδρυτής της Grameen Bank Μουχαμάντ Γιουνούς, κατά της...

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγε σήμερα βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης 2006, ιδρυτής της Grameen Bank Μουχαμάντ Γιουνούς, κατά της απόφασης για την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της τράπεζας που ο ίδιος ίδρυσε το 1976, δήλωσαν οι συνήγοροί του.

Η Κεντρική Τράπεζα του Μπανγκλαντές αποφάσισε χθες να απαλλάξει τον Μουχαμάντ Γιουνούς από τα καθήκοντά του ως γενικού διευθυντή της Grameen Bank, καταλογίζοντάς του παράβαση του ιδρυτικού κανονισμού της Grameen, στην οποία στηρίχθηκε ο διορισμός του ως γενικού διευθυντή.

Ο λαμπρός οικονομολόγος είναι ο ιδρυτής της Grameen Bank, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμια εγγύηση φερεγγυότητας.

Εκατομμύρια άνθρωποι , στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, είναι σήμερα πελάτες της Grameen Bank, η οποία χορηγεί δάνεια συνολικού ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βοηθώντας τους φτωχότερους κατοίκους του Μπανγκλαντές, κυρίως τους αγρότες, η Grameen Bank, επεδίωξε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης των φτωχότερων από τους τοκογλύφους. Οι αγρότες που έχουν πρόσβαση στις μικρο-πιστώσεις αγοράζουν εξοπλισμό και κερδίζουν αυτονομία.

Η ιδέα εξαπλώθηκε σε δεκάδες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση αναπτύσσοντας ανεξάρτητη επαγγελματική δραστηριότητα χάρη στον μικρο-δανεισμό.