ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κατηγορίες για το «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks

Νέες κατηγορίες για το «βαθύ λαρύγγι» του Wikileaks
Με 22 νέες κατηγορίες ρίχνουν οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ που φέρεται ότι διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα...

Με 22 νέες κατηγορίες ρίχνουν οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ που φέρεται ότι διέρρευσε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στον ιστότοπο WikiLeaks.


Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι η "βοήθεια προς τον εχθρό" αλλά όπως έγινε γνωστό ο στρατιώτης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.
Ο Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται από τον Ιούλιο του 2010 σε κελί απομόνωσης σε στρατιωτική φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή 620.000 απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.


Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κατατάχθηκε στο στρατό το 2007 και τον περασμένο Μάιο του ασκήθηκαν 12 κατηγορίες για το παράνομο κατέβασμα στο διαδίκτυο ενός βίντεο στο οποίο ήταν καταγεγραμμένη μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση καθώς και άλλων απόρρητων εγγράφων.


Η ποινή σύμφωνα με το στρατιωτικό δίκαιο είναι η εσχάτη των ποινών. Όμως, σε ανακοίνωσή τους οι κατήγοροι δήλωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν την επιβολή της θανατικής ποινής, ωστόσο ο Μάνινγκ ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ποινή των ισοβίων αν δικασθεί και καταδικασθεί.


Σημειώνεται ότι ο Τζούλιαν Ασσάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του πως αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και δικασθεί εκεί οι αρχές θα του επιβάλλουν τη θανατική ποινή