ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος των ναρκωτικών στην ατζέντα Ομπάμα-Καλδερόν

Ο πόλεμος των ναρκωτικών στην ατζέντα Ομπάμα-Καλδερόν
Συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα έχουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Μεξικανό ομόλογό του, Φελίπε Καλδερόν. Ο δεύτερος...

Συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα έχουν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Μεξικανό ομόλογό του, Φελίπε Καλδερόν. Ο δεύτερος αναμένεται να ασκήσει πίεση στον πρώτο ούτως ώστε να λάβει μέτρα για την καταστολή της κατανάλωσης ναρκωτικών και των παράνομων πωλήσεων όπλων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μόνο ημέρες μετά από μία από τις χειρότερες επιθέσεις εναντίον αμερικανών αξιωματούχων στο Μεξικό που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του πράκτορα Χάιμε Σαπάτα και τον τραυματισμό ενός συναδέλφου του της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ, ο Καλδερόν κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι καταστρέφει τις προσπάθειες να εξαλειφθούν τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Αντί να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις ΗΠΑ, ο μεξικανός πρόεδρος κατήγγειλε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της χώρας, ως «αδαή» και την Υπηρεσία Τελωνείων, την CIA και την Αρχή των Ναρκωτικών για τον ρόλο τους στον πόλεμο των ναρκωτικών. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά είναι αντίπαλοι», είπε ο Καλδερόν, ο οποίος έχει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον από τον προηγούμενο Μάιο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης της στο συνοριακό «χάος» αλλά η επίσκεψη γίνεται σε όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες καθώς η Ουάσιγκτον είναι προσηλωμένη στις σαρωτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή. Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι προσπάθειες να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων και η ζήτηση για παράνομα ναρκωτικά έχουν ενισχυθεί.

Η ανταλλαγή πληροφοριών έχει αυξηθεί στις δυνάμεις ασφαλείας αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ τους δυσχεραίνει την πρόοδο. Οι πόροι του Μεξικού δεν επαρκούν και οι ΗΠΑ έχουν περιορισμένες επιλογές καθώς χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη και την κυριαρχία της γειτονικής χώρας.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζανέτ Ναπολιτάνο είπε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί πολύ για τη βία και χρειάζεται να αποτρέψει την εξαγωγή της αιματοχυσίας από το Μεξικό προς βορρά και την απόπειρα των καρτέλ να αναλάβουν τον έλεγχο μέρους των συνόρων.

Ο Καλδερόν έχει ποντάρει στη νίκη στον πόλεμο των ναρκωτικών αλλά η βία έχει κυριαρχήσει στη διάρκεια της θητείας του που άρχισε από το 2006 και σύμφωνα με έρευνα του 2010 σε αμερικανικές εταιρείες, ποσοστό 15% εξ αυτών ματαίωσαν σχεδιαζόμενες επενδύσεις τους στο Μεξικό εξαιτίας της ανησυχίας τους για ζητήματα ασφαλείας.

Το κόμμα του μεξικανού προέδρου, η κεντροδεξιά «Εθνική Δράση» υπολείπεται της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το 2012 ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι συλλήψεις και οι δολοφονίες προβεβλημένων στελεχών, έχουν εξασθενίσει τα καρτέλ, αν και ο αριθμός των θυμάτων, προκαλεί αρνητικά πρωτοσέλιδα.

Η δολοφονία του Σαπάτα, έχει ωθήσει αμερικανούς βουλευτές να ζητήσουν να επιτραπεί στους αμερικανούς πράκτορες στο Μεξικό, να οπλοφορούν, αλλά αναλυτές τονίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Πηγή: newscode.gr