ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη Μουσουλμάνου-Βόσνιου, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Σύλληψη Μουσουλμάνου-Βόσνιου, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου
Έναν απόμαχο Μουσουλμάνο στρατηγό του στρατού της Βοσνίας συνέλαβε η Αυστριακή αστυνομία...

Έναν απόμαχο Μουσουλμάνο στρατηγό του στρατού της Βοσνίας συνέλαβε η Αυστριακή αστυνομία το απόγευμα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Ο Γιόβο Ντίβτζακ που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, κατά την περίοδο 1992-1995, όταν εκδηλώνονταν εχθροπραξίες ανάμεσα στη Σερβία και τη Βοσνία.

Η τηλεόραση του Σαράγεβο μετέδωσε την είδηση της σύλληψης του Βόσνιου τέως στρατηγού που θα παραπεμφθεί σε δίκη ως εγκληματίας πολέμου και η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον πρεσβευτή της Βοσνίας στην Αυστρία Χάρις Χρλε.

Ο πρώην Βόσνιος στρατηγός ήταν από τους επικεφαλής ενέδρας του στρατού της Βοσνίας το 1992, εις βάρος οχημάτων που μετέφεραν Σέρβους στρατιώτες και στοίχισε τη ζωή σε 40 από αυτούς. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ντίβτζακ είναι για εγκλήματα πολέμου και είναι παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού της Βοσνίας Γκάνιτς, πριν από ένα χρόνο στο Λονδίνο.

Το Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση έκδοσής του θεωρώντας ότι η αίτηση του Βελιγραδίου είχε " πολιτικά κίνητρα ".

Εγκλήματα πολέμου έγιναν εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια του Σέρβο-Βοσνιακού πολέμου την περίοδο 1992-95, αλλά και στον πόλεμο Κροατίας και Κοσσόβου.