ΚΟΣΜΟΣ

DW: Ένα νησί ενεργειακά αυτόνομο

DW: Ένα νησί ενεργειακά αυτόνομο

Το πορτογαλικό νησί Γκρατσιόζα προωθεί την απεξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Μια πρωτοβουλία υπόδειγμα για πολλά ελληνικά νησιά, που στηρίζονται ακόμα στο πετρέλαιο.

Οι επισκέπτες του νησιού Γκρατσιόζα στο σύμπλεγμα των Αζορών στον Ατλαντικό Ωκεανό μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική φύση με ονειρικά τοπία που διαχωρίζονται από χαμηλούς πετρόχτιστους τοίχους. Το μικρό νησί, που έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και πλάτος 7, χαρακτηρίζεται από ψηλούς θαλασσοδαρμένους βράχους και χωριουδάκια με άσπρα σπίτια και μικρούς κήπους. Όμως ο επισκέπτης έχει να αντιμετωπίσει, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές, και ένα μόνιμο θόρυβο που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος του νησιού. Θόρυβο οικείο σε πολλούς από διάφορα ελληνικά νησιά.

Η Γκρατσιόζα βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού. Υποθαλάσσια καλώδια ρεύματος θεωρούνται οικονομικά ασύμφορα. Και έτσι το νησί βασίζεται στο εισαγόμενο πετρέλαιο και τη λειτουργία ντιζελοκινητήρων που καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες. Όχι όμως και για πολύ ακόμα. Αν γίνουν πραγματικότητα τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ζήτησε τη βοήθεια μιας νέας εταιρίας από το Βερολίνο, το νησί μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει απεξαρτηθεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Φίλιπ Χίρζεμεντσελ από την εταιρία Younicos είναι πεπεισμένος ότι το νησί των 5.000 κατοίκων μπορεί να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών.

15 εκατομμύρια κοστίζει η στροφή στις εναλλακτικές πηγές

Στόχος των ειδικών είναι να εγκαταστήσουν στο νησί δύο τεράστιες μπαταρίες, με τις οποίες θα διασφαλίζεται η σταθερότητα της τάσης, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται σταδιακά το ποσοστό της αιολικής ενέργειας στην Γκρατσιόζα από το 15% σήμερα στο 70%.

Αναζητούνται επενδυτές

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμα βρεθεί χρηματοδότες. Ο Φίλιπ Χίρζεμεντσελ πιστεύει ωστόσο ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή στις εναλλακτικές πηγές που δρομολογείται στην Γκρατσιόζα έχει ενδιαφέρον για επίδοξους επενδυτές.

Προς το παρόν όμως η Γκρατσιόζα εξαρτάται από το πετρέλαιο. Κάθε εβδομάδα έρχεται στο νησί το πλοίο ανεφοδιασμού. Οι ειδικοί από το Βερολίνο ελπίζουν ότι το αργότερο μέχρι το 2014 η εικόνα του πλοίου που φθάνει στο πορτογαλικό νησί θα ανήκει πια στο παρελθόν.