ΚΟΣΜΟΣ

Πολυπολιτισμική η ανεργία στην Κύπρο

Πολυπολιτισμική η ανεργία στην Κύπρο
Αυξημένη από πέρυσι και πολυπολιτισμική είναι η ανεργία στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας...

Αυξημένη από πέρυσι και πολυπολιτισμική είναι η ανεργία στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Η πλειονότητα των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2011 ήταν Ελληνοκύπριοι, 19.083 από σύνολο 28.914 ατόμων και οι 9.831 ήταν κοινοτικοί και αλλοδαποί.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο του 2011, το 66% αποτελούν οι Ελληνοκύπριοι, το 22% άλλοι Ευρωπαίοι, το 5% Πόντιοι, το 4% αλλοδαποί, το 2% Τουρκοκύπριοι και 2% το σύνολο των αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων και των ατόμων με συμπληρωματική προστασία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010 οι Ελληνοκύπριοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 16%, οι άλλοι Ευρωπαίοι κατά 40%, οι Πόντιοι κατά 19% και οι αλλοδαποί τρίτων χωρών κατά 15%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας τον Ιανουάριο καταγράφηκε στην Πάφο, κατά 32%.

Οι περισσότεροι άνεργοι εξακολουθούν να προέρχονται από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και από τον κλάδο του εμπορίου, σε σύγκριση με πέρυσι αυξήθηκαν κατά 1.234 και κατά 1.034 άτομα αντίστοιχα. Ως νεοεισερχόμενοι χαρακτηρίζονται οι πολίτες που απευθύνονται για πρώτη φορά στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για απασχόληση. Μπορεί να είναι νέοι απόφοιτοι, αδρανές εργατικό δυναμικό και αδήλωτοι εργαζόμενοι.