ΚΟΣΜΟΣ

Καθυστερεί η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιρλανδία

Καθυστερεί η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιρλανδία
Οι συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της νέας βουλής της Ιρλανδίας ενδέχεται να παραταθούν και πέραν της προθεσμίας του...

Οι συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της νέας βουλής της Ιρλανδίας ενδέχεται να παραταθούν και πέραν της προθεσμίας του σαββατοκύριακου, ανακοίνωσαν οι Εργατικοί σήμερα, παρά τις πιέσεις να υπάρξει συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού το ταχύτερο δυνατόν για να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις που δέχεται η εγχώρια οικονομία.

Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το κεντροδεξιό Fine Gael από την Δευτέρα, μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος Fianna Fail στις βουλευτικές εκλογές λόγω της οργής των ψηφοφόρων για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Τα κόμματα δέχονται πιέσεις να συνάψουν το συντομότερο συμφωνία ώστε η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την άμβλυνση των σκληρών όρων που συνοδεύουν το δάνειο ύψους 85 δις δολαρίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ).

Οι Εργατικοί σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση των μελών του κόμματος για να εγκριθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα την Κυριακή αλλά η συνάντηση αυτή ακυρώθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Τόνι Χέφερναν.

Η εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εθνικής οικονομίας Τζόαν Μπέρτον δήλωσε ότι η συνάντηση ενδέχεται να γίνει την Τρίτη. Το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να παραταθούν ως την επόμενη εβδομάδα οφείλεται στο ότι γίνονται εσπευσμένα και δεν αποτελούν ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις (των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας) πάνε άσχημα, είπε ο Χέφερναν.

Οι συνομιλίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να ορκιστεί και να αναλάβει νέα κυβέρνηση κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής την Τετάρτη, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα The Irish Times έγραψε ότι τα δύο κόμματα έχουν έντονες διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και το ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.