ΚΟΣΜΟΣ

Τα χίλια πρόσωπα του Muamar Gaddafi

Τα χίλια πρόσωπα του Muamar Gaddafi
Όποια πέτρα κι αν σήκωνες τη δεκαετία του ’70 και του ’80, αυτόν θα έβρισκες ...

Πρόκειται για ένα πρόσωπο χαμαιλέοντα. Αλλάζει συμμαχίες κατά το δοκούν. Ξεκίνησε ως εθνικιστής επαναστάτης, οπαδός του Νάσερ, που το 1969 ανέτρεψε το Βασιλιά της Λιβύης σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα. Διασώθηκε από τους Αμερικάνους, όταν οι Βρετανοί οργάνωσαν επέμβαση πρακτόρων για να τον ρίξουν, επειδή στην αρχή δεν έδειχνε ότι θα γίνει μαρξιστής. Στην πορεία άλλαζε συμμαχίες σαν τα πουκάμισα. Θαύμαζε την Αίγυπτο του Νάσερ, αλλά επιδοκίμασε τη δολοφονία του Σαντάτ, επειδή είχε υπογράψει ειρήνη με τους Εβραίους. Μπλέχτηκε σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο στο Τσαντ, από όπου μετά από δεκαετίες αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Αποπειράθηκε να φτιάξει μία Ισλαμική Λεγώνα των Ξένων μαζεύοντας στην ουσία τον κάθε πεινασμένο και μπλέκοντας τους στην εμφύλια διαμάχη στο Darfur του Σουδάν. Προσεταιρίστηκε πότε την Κίνα και πότε το Πακιστάν και πότε την Ινδία για να του πουλήσουν την ατομική βόμβα. Μπλέχτηκε με την Ταϋλάνδη και καιροσκόπους Γερμανούς επιχειρηματίες (που μετά καταδικάστηκαν) στην παραγωγή χημικών όπλων.

Έστελνε στρατεύματα του εδώ κι εκεί. Σαν ένας νέος Oliver Cromwell, εξήγαγε στρατιώτες άλλοτε στην Τανζανία εκ μέρους του Ίντι Αμίν (δικτάτορα της Ουγκάντας), άλλοτε στο Darfur, άλλοτε στο Τσαντ κι άλλοτε στην Αιθιοπία για να βοηθήσει τον άλλο αιμοσταγή δικτάτορα, τον Μεγκίστου. Εκπαίδευση τον Τσαρλς Τέηλορ, τον οπλαρχηγό που ως πρόεδρος της Λιβερίας την έφερε στον εμφύλιο πόλεμο.

Μάζεψε στο έδαφος του για τρομοκρατική εκπαίδευση κάθε καρυδιάς καρύδι. Τρομοκράτες από τον IRA ως την PLO βρήκαν καταφύγιο στο έδαφος του. Έφτασε να υποστηρίζει και ομάδες που δεν είχε ιδεολογική συγγένεια. Φέρεται αναμεμειγμένος όχι μόνο στην πτώση του αεροπλάνου στο Λόκερμπι, αλλά και σε βομβιστική επίθεση σε κλαμπ του Αμβούργου το 1986 όπως και στην περίφημη τρομοκρατική επίθεση των Παλαιστινίων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου. Μέχρι και στο FARC στην Κολομβία έφτανε η χάρη του, όπου έκανε εξαγωγές όπλων. Τη δεκαετία του ’80 η Λιβύη έγινε δεύτερη πατρίδα των Παλαιστινίων, αλλά όταν δεν τον εξυπηρετούσαν πλέον, δε δίστασε να τους πετάξει έξω από τη χώρα. Και τους 50.000.

Όποια πέτρα κι αν σήκωνες τη δεκαετία του ’70 και του ’80, αυτόν θα έβρισκες.

Περισσότερα στο astrology.gr