ΚΟΣΜΟΣ

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων στα κατεχόμενα και η υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα στα κατεχόμενα είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στο τ/κ Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Βραδινή έφοδος στο Τύπο», αναφέρει ότι μετά τις ηχογραφήσεις που διέρρευσαν στον Τύπο και οι οποίες δείχνουν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ζητάει το 2009 από τον Ερντογάν να παρέμβει ώστε να μην νικήσει τις «εκλογές» το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες το βράδυ κάποιοι φορείς κατάφεραν να επέμβουν και να σταματήσουν τη δημοσίευση των ηχογραφήσεων και ότι η μόνη εφημερίδα την οποία δεν κατάφεραν να φιμώσουν είναι η Αφρίκα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε ότι δέχτηκε να υπογράψει τη δέσμευση για το οικονομικό πρωτόκολλο που θέλει να εφαρμόσει η Τουρκία στα κατεχόμενα, γιατί όπως εξήγησε κατά το διάστημα δύο μηνών που η ίδια θα είναι «πρωθυπουργός», το πρωτόκολλο δεν προνοεί κάτι στο οποίο είναι αντίθετη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού γράφει ότι ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας αποφάσισε όπως αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», λόγω του ότι θεωρεί ότι η συμπεριφορά της «πρωθυπουργού» δεν χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, μετά άλλαξε γνώμη.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η υπογραφή προκάλεσε ένταση», γράφει ότι το γεγονός ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ δέχτηκε να υπογράψει τη δέσμευση για το οικονομικό πρωτόκολλο που θέλει να εφαρμόσει η Τουρκία προκάλεσε έντονη αναταραχή στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα στους κύκλους του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα για τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δήλωσε ότι «θα κυβερνήσουν τη χώρα μαζί με το λαό». Αλλού αναφέρει ότι ο «υποψήφιος» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Γιλτάν Ταστσί, δήλωσε ότι θα δώσει την ευκαιρία στους ντόπιους καλλιτέχνες να προοδεύσουν και να αναδειχθούν στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Συκοφάντες» και με φωτογραφίες του Ντερβίς Έρογλου και ατόμων που πρόσκεινται στους κύκλους του κόμματος του, όπως ο Ασίλ Ναδίρ, αφιερώνει το πρωτοσέλιδο του στο θέμα των κατηγοριών που εξαπέλυσαν κύκλοι του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και της προηγούμενης «κυβέρνησης», εναντίον της διακυβέρνησης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Οι κατηγορίες, μεταξύ άλλων, αφορούν και την αύξηση της τιμής των καυσίμων κ.α. Η όλη υπόθεση εξετάστηκε από το «γενικό εισαγγελέα» ο οποίος σύμφωνα με την «πρωθυπουργό» Σιμπέρ Σιμπέλ, απεφάνθη ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί τη «διακυβέρνηση» Ταλάτ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σημαντικές δηλώσεις από την Σιμπέρ», αναφέρει ότι η «πρωθυπουργός» δήλωσε ότι σύμφωνα με το πόρισμα του «γενικού εισαγγελέα» το προηγούμενο «υπουργικό συμβούλιο» είχε πάρει αρκετές αποφάσεις ενάντια στο νόμο. Αλλού γράφει ότι ο «πρόεδρος» Ντερβίς Έρογλου, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με Μπαρόζο και Φούλε, δήλωσε ότι η θέλησή του για λύση είναι ξεκάθαρη και ολοφάνερη. Σε άλλο θέμα παρουσιάζει τους νικητές του διαγωνισμού «Miss North Cyprus 2013” και “Mister North Cyprus 2013”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θα έρθει μια καθαρή πολιτική», αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Γιορκαντζίογλου, στο συλλαλητήριο του κόμματος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δήλωσε ότι με την «εκλογή» του κόμματός του στην εξουσία θα έρθει στη «χώρα» μια τίμια και καθαρή πολιτική. Αλλού γράφει ότι ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας αποφάσισε να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση», λόγω του ότι θεωρεί ότι η συμπεριφορά της «πρωθυπουργού» δεν χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, τελικά παρέμεινε στην «κυβέρνηση» συνεχίζοντας την εποικοδομητική κριτική. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι «το κόμμα του έχει πάρει το μήνυμα του λαού».