ΚΟΣΜΟΣ

Βούλγαρος Πρόεδρος: Θα συγκαλέσω το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Βούλγαρος Πρόεδρος: Θα συγκαλέσω το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συγκαλέσει συνεδρίαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (КСНС) για να αναζητήσει μια λύση στην πολιτική κρίση της χώρας.

Κάλεσε για μια εποικοδομητική και υπεύθυνη προσέγγιση των εθνικών θεμάτων και απηύθυνε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να «αναζητήσουν τρόπους εξόδου από τη δύσκολη κατά κατάσταση».

Η επίσημη δήλωση του Βούλγαρου προέδρου έγινε μετά τη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», στην οποία καταγράφηκε ότι «είναι έτοιμος να διορίσει μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, εάν η υπάρχουσα παραιτηθεί».

Ωστόσο από το γραφείο Τύπου του προέδρου επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε από τον πρόεδρο, οπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

«Στην περίπου μίας ώρας- μακράς συνέντευξης, ο πρόεδρος δεν είπε ότι ήταν έτοιμος να «διορίσει μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση». Ο αρχηγός του κράτους αναφέρθηκε μόνο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε κατά το μήνα Μάρτιο του 2013», αναφέρει η προεδρία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πλεβνέλιεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο φέτος η χώρα να έχει πέντε κυβερνήσεις.

Ο αρχηγός του κράτους καταδίκασε τη βία και των δύο πλευρών (διαδηλωτών και αστυνομίας) και τόνισε ότι η Δημοκρατία βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές- την οικονομία της αγοράς, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε, ότι η Βουλγαρία μπορεί να αντέξει σε μεγαλύτερη πολιτική αλλαγή, καθώς η οικονομία της συνεχίζει να παρουσιάζει ετήσια αύξηση κατά τρίτη συνεχή χρονιά.

«Το έλλειμμά μας είναι περίπου 1,3 με 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος είναι στο 18 %. Το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Αυτή είναι μία βάση για οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Πλεβνέλιεφ.