ΚΟΣΜΟΣ

Το κυπριακό εκτός ατζέντας προεκλογικής εκστρατείας στα Κατεχόμενα

Το κυπριακό εκτός ατζέντας  προεκλογικής εκστρατείας στα Κατεχόμενα

Το σκηνικό της προεκλογικής εκστρατείας για τις «βουλευτικές εκλογές» της Κυριακής στα κατεχόμενα θυμίζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο του περασμένου Φεβρουαρίου, στις οποίες για πρώτη φορά κυρίαρχο θέμα ήταν η οικονομία και όχι το κυπριακό.

Οι «εκλογές» έπρεπε να γίνουν το 2014 , αλλά διεξάγονται πρόωρα, λόγω της κρίσης στο «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αρχηγό και «πρωθυπουργό» μέχρι τον περασμένο μήνα, Ιρσέν Κιουτσούκ, και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Τις 50 έδρες στην «βουλή» διεκδικούν πέντε κόμματα: Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα - Ενωμένες Δυνάμεις (CTP-BG), Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), Δημοκρατικό Κόμμα - Εθνικές Δυνάμεις (DP-UG), Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) και Κόμμα Ενωμένη Κύπρος - Δυνάμεις Κοινοτικής Ύπαρξης (BKP-TVG). Τα τέσσερα πρώτα είχαν εκπροσώπηση στην απερχόμενη «βουλή». Το σύνολο των «ψηφοφόρων» ανέρχεται περίπου στις 173 χιλιάδες. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «Το κυπριακό πρόβλημα και οι εκλογές», ο Μπασαράν Ντιουζγκιούν σημειώνει ότι για πρώτη φορά οι Τουρκοκύπριοι ζουν μια «προεκλογική» εκστρατεία χωρίς το κυπριακό. Αναφερόμενος στη σημασία των «εκλογών» για το κυπριακό, ο Ντιουζγκιούν διερωτάται κατά πόσο οι Τουρκοκύπριοι θα αναλώσουν την επικείμενη περίοδο έχοντας επικεφαλής τους «άτομα που περιμένουν από τους Ελληνοκύπριους ή την Τουρκία να αναλάβουν πρωτοβουλίες» ή θα αποκτήσουν μια ηγεσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό θεωρείται η συζήτηση για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί από τη νέα «κυβέρνηση» το οικονομικό πρόγραμμα 2013-15 που υπογράφηκε με την Τουρκία. Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις της 'Αγκυρας, ειδικά πάνω στο θέμα της εφαρμογής του τριετούς «οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας», αποτελούν ένα άλλο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας. Σημειώνεται ότι κατά την παράνομη επίσκεψη τους στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την 39η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ όσο και ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, έκαναν άμεση ή έμμεση αναφορά στο θέμα.

Οι αναλυτές των πολιτικών διεργασιών στα κατεχόμενα εκτιμούν ότι το CTP θα εξέλθει νικητής, αλλά δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα έχει αυτοδυναμία. Επίσης, μειωμένα θα είναι τα ποσοστά του UBP σε σύγκριση με το 2009. Το πόσο σημαντική θα είναι αυτή η μείωση μάλλον θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της 'Αγκυρας υπέρ του και την επιτυχία της προσπάθειας του Ντερβίς Έρογλου εναντίον του και υπέρ του DP-UG.