ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού για τον «οδικό χάρτη»

Αίγυπτος: Τελεσίγραφο 48 ωρών του στρατού για τον «οδικό χάρτη»

Τελεσίγραφο διάρκειας 48 ωρών να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη πολιτικής μετάβασης απηύθυναν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Το τελεσίγραφο λήγει το Σάββατο το απόγευμα όπως σημείωσε στρατιωτικός αξιωματούχος την Πέμπτη, ενώ ο στρατός άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει και σκληρότερη στάση έναντι των ισλαμιστών.

«Δεν θα αναλάβουμε καμία πρωτοβουλία, ωστόσο θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε οποιοδήποτε κάλεσμα για βίαιες εκδηλώσεις ή τρομοκρατία από πλευράς των ηγετών της Αδελφότητας ή των οπαδών τους. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε ειρηνικούς διαδηλωτές, ασχέτως της πολιτικής τους ένταξης», τόνισε ο αξιωματούχος του στρατού.

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν στις 3 Ιουλίου τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι και εγκατέστησαν μεταβατικό πρόεδρο και κυβέρνηση με οδικό χάρτη για νέα μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα, με πρώτο βήμα βουλευτικές εκλογές εντός του ερχόμενου εξαμήνου.

Ο στρατός έχει τονίσει ότι, μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες έχει καλέσει για την Παρασκευή δια στόματος του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, θα σκληρύνει τη στάση του έναντι πράξεων «βίας και τρομοκρατίας».

Σε δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε σε λογαριασμό στο Facebook ο οποίος συνδέεται άμεσα με το Γενικό Επιτελείο, οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου δηλώνουν έτοιμες να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον οποιουδήποτε εμπλακεί σε τέτοιες ενέργειες, με εμφανείς αιχμές κατά των υποστηρικτών του κ. Μόρσι.