ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κράτηση στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός στη Γαλικία

Υπό κράτηση στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός στη Γαλικία

Υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται τέθηκε ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε το χτες το βράδυ έξω από την πόλη Σαντιάγο δε Κομποστέλα στη Γαλικία της Ισπανίας.

«Ο δικαστής διέταξε την αστυνομία να ανακρίνει τον οδηγό» ο οποίος θεωρείται ύποπτος για ένα από τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών.

Ο 52χρονος Φρανθίσκο Χοσέ Γκαρθόν, που νοσηλεύεται φρουρούμενος, παραδέχτηκε ότι έτρεχε με ταχύτητα 190 χιλιομέτρων σε μια στροφή όπου το όριο ταχύτητας είναι τα 80 χιλιόμετρα.

Το τρένο που μετέφερε 218 επιβάτες και εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Μαδρίτη στο Φερόλ εκτροχιάστηκε σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων έξω από την πρωτεύουσα της Γαλικίας, το Σαντιάγο δε Κομποστέλα. Εκτός από του 80 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, άλλοι 95 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης. Από αυτούς, οι 36 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και πολλοί Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη θλίψη του για το πολύνεκρο δυστύχημα και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του στην Ισπανία.

«Η Μισέλ και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι από τον τραγικό εκτροχιασμό του τρένου» σημειώνει στο συλλυπητήριο ανακοινωθέν του ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις ισπανικές αρχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην ισπανική κυβέρνηση και τους διασώστες που ανέλαβαν να εντοπίσουν τους αγνοούμενους και να τους φροντίσουν.